Razika, poprockband fra Bergen, dannet i 2006 av tenåringene Marie Amdam (vokal, gitar), Maria Råkil (gitar, vokal), Marie Moe (bass) og Embla Karidotter Dahleng (trommer). De er inspirert av norsk pønk og nyveiv fra 1980-tallet, samt ska, reggae og band som The Slits, The Specials og The Beat. Marie Amdam skriver tekster på norsk og engelsk som er uskyldige og opprørske, romantiske og frekke, og de er akkompagnert av et helstøpt, fengende lydbilde, tilsatt ungdommelig entusiasme og himmelske poprefrenger. Platedebuten kom allerede i 2008 med vinylsinglen Love Is All About The Timing.

De fire jentene var 19 år gamle da de albumdebuterte våren 2011 med Program 91, som ble produsert av Matias Tellez. Tittelen henspiller på at de alle er født i 1991, og refererer samtidig til det bergenske nyveivbandet Program 81. De 11 låtene inkluderte radiohiten Vondt i hjertet, som handler om å miste dyden. Albumet fikk kjempekritikk og nådde 6. plass på VG-lista. Bandet ble nominert til Spellemannprisen i klassen «årets nykommer».

I 2012 turnerte Razika i Japan og store deler av Europa, trass i at de fleste låtene var på norsk. Året etter kom det kritikerroste andrealbumet På vei hjem, der coveret viste et klassebilde fra barneskolen, og alle tekstene hadde norsk tekst. Det nådde 5. plass. Produsenter var Yngve Sætre og Anand Chetty. Albumet ble nominert til Spellemannprisen. I januar 2015 kom oppfølgeren Ut til de andre, som ble nominert til Spellemannprisen. Høsten 2018 ga de ut Sånn kjennes verden ut.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.