Relaksasjon, fellesbetegnelse på alle de prosesser i fysikken som består i at en eller annen virkning i tidens løp forsvinner etter at årsaken er blitt borte, og uten at det oppstår svingninger.

Makroskopisk relaksasjon opptrer når det er friksjonskrefter til stede som er forbundet med at mekanisk, elektrisk eller annen energi går over til varme, f.eks. når overflaten av en seig væske innstiller seg etter å være rørt opp.

Mikroskopisk relaksasjon er forbundet med forstyrrelser av de enkelte atomer eller molekyler eller med likevektsfordelingen av elektroner i metaller og halvledere og kan resultere i forsinket lysutsendelse (fosforescens), en gradvis forandring i elektrisk eller termisk konduktans eller i stoffets magnetiske eller elastiske egenskaper (hysterese) etter at en ytre påvirkning settes inn eller opphører.

Relaksasjonstiden er for makroskopiske prosesser den tid det tar fra årsaken fjernes til den ytre synlige eller målbare virkning forsvinner. Ved mikroskopisk relaksasjon betyr relaksasjonstiden den tid det tar for virkningen til å synke til 1/e (ca. 37 %) av sin opprinnelige verdi (e er grunntallet i det naturlige logaritmesystem).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.