relaksasjon (fysikk)

Artikkelstart

Relaksasjon er en fellesbetegnelse på alle de prosesser i fysikken som består i at en eller annen virkning i tidens løp forsvinner etter at årsaken er blitt borte, og uten at det oppstår svingninger.

Faktaboks

Uttale
relaksasjˈon
Etymologi
av latin ‘gjøre løs’

Makroskopisk relaksasjon

Makroskopisk relaksasjon opptrer når det er friksjonskrefter til stede som er forbundet med at mekanisk, elektrisk eller annen energi går over til varme, for eksempel når overflaten av en seig væske innstiller seg etter å være rørt opp.

Mikroskopisk relaksasjon

Mikroskopisk relaksasjon er forbundet med forstyrrelser av de enkelte atomer eller molekyler eller med likevektsfordelingen av elektroner i metaller og halvledere og kan resultere i forsinket lysutsendelse (fosforescens), en gradvis forandring i elektrisk eller termisk konduktans eller i stoffets magnetiske eller elastiske egenskaper (hysterese) etter at en ytre påvirkning settes inn eller opphører.

Relaksasjonstiden

Relaksasjonstiden er for makroskopiske prosesser den tiden det tar fra årsaken fjernes til den ytre synlige eller målbare virkning forsvinner. Ved mikroskopisk relaksasjon betyr relaksasjonstiden den tid det tar for virkningen til å synke til 1/e (cirka 37 prosent) av sin opprinnelige verdi (e er grunntallet i det naturlige logaritmesystem).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg