Rawdna Carita Eira

Faktaboks

Rawdna Carita Eira
født:
6. oktober 1970, Elverum

Rawdna Carita Eira, samisk norsk forfatter og dramatiker, født i Elverum og oppvokst i Brønnøysund. Hun skriver på norsk og nordsamisk. Som dramatiker debuterte Eira med monologen Elle muitalus/Elens historie i 2003, hvor hun selv spilte hovedrollen, og har siden skrevet flere stykker for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. I 2012 ble hennes stykke Guohcanuori šuvva/Sangen fra Rotsundet, oppsatt på Beaivváš teater i 2011. Stykket ble nominert til Ibsenprisen i 2012. Eira er nå bosatt i Guovdageaidnu/Kautokeino og jobber som inspisient ved Beaivváš samiske nasjonalteater.

Hun debuterte som forfatter i 2011 med diktsamlinga ruohta muzetbeallji ruohta/løp svartøre løp. For denne samlinga ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2012.

Eira er også tekstforfatter og vokalist i bandet Circus Polaria. I 2014 ga hun ut debutalbumet Circus Polaria sammen med musikerne Roger Ludvigsen og Kjetil Dalland. Tekstene er på nordsamisk og består av 11 små noveller som danner en historie om polarisen som smelter. Tekstene er oversatt til engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg