Faktaboks

Rawdna Carita Eira
Født
6. oktober 1970, Elverum
Rawdna Carita Eira, 2012
Rawdna Carita Eira, 2012
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Rawdna Carita Eira er en samisk norsk forfatter og dramatiker, født i Elverum og oppvokst i Brønnøysund. Hun skriver på norsk og nordsamisk. Som dramatiker debuterte Eira med monologen Elle muitalus/Elens historie i 2003, hvor hun selv spilte hovedrollen, og har siden skrevet flere stykker for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. I 2012 ble hennes stykke Guohcanuori šuvva/Sangen fra Rotsundet, oppsatt på Beaivváš teater i 2011. Stykket ble nominert til Ibsenprisen i 2012. Eira er nå bosatt i Guovdageaidnu/Kautokeino og jobber som inspisient ved Beaivváš samiske nasjonalteater.

Hun debuterte som forfatter i 2011 med diktsamlinga ruohta muzetbeallji ruohta/løp svartøre løp. For denne samlinga ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2012.

Eira er også tekstforfatter og vokalist i bandet Circus Polaria. I 2014 ga hun ut debutalbumet Circus Polaria sammen med musikerne Roger Ludvigsen og Kjetil Dalland. Tekstene er på nordsamisk og består av 11 små noveller som danner en historie om polarisen som smelter. Tekstene er oversatt til engelsk.

Eira har skrevet teksten i den samiske delen av operaen Two Odysseys: Pimooteewin/Gállabártnit. Operaen er tenkt som en bru mellom en samisk myte og en cree myte, der en kvinne gifter seg med en bjørn og får tre sønner som senere blir stjernebildet Orions belte. Operaen ble i 2020 tildelt Cora Mavor Moore-prisen, som deles ut ut hvert år i Canada av Toronto Allience for Performing Arts. Eira ble tildelt prisen for «Outstanding performing by an ensamble». Hun var også nominert i kategorien «Outstanding New Opera» sammen med komponisten Britta Byström.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg