Faktaboks

Rasmus Bartholin
Født
13. august 1625
Død
4. november 1698
Rasmus Bartholin
Dette portrettet malt av ukjent kunstner i 1680-årene henger på Frederiksborg slott. Personen på bildet antas å være Rasmus Bartholin.
Av /Frederiksborg.

Rasmus Bartholin var en dansk matematiker og naturfilosof. Hans viktigste vitenskapelige oppdagelse var dobbeltbrytningen i islandsk kalkspat. Han var den første danske eksperimentalfysikeren og en av grunnleggerne av krystallografien.

Bartholin studerte i Frankrike, Italia og Nederland før han i 1656 ble professor i matematikk ved Københavns Universitet, og i 1657 professor i medisin samme sted. Hans avhandling om dobbeltbrytningen ble publisert av det britiske Royal Society i Philosphical transactions.

I 1657 holdt han en forsvarstale for morsmålet, De studio linguae Danicae, som langt senere ble oversatt til dansk.

Bartholin innehadde en rekke høyt ansette posisjoner, som assessor i Høyesterett, universitetets rektor, kongelig matematiker og lærer for den kongelige prins Jørgen. Han fikk i oppdrag av kong Frederik 3 å utgi Tycho Brahes skrifter, men dette arbeidet ble aldri fullført.

Han var sønn av Caspar Bartholin d.e.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg