Ra-indeks, av engelsk Rendering Average, indeks som angir en lyskildes evne til å gi riktig fargegjengivelse av et belyst objekt. Referansen for hva som er riktig fargegjengivelse er det naturlige dagslyset som har Ra-indeksen fastsatt til 100 %. Ra-indeksen blir også betegnet som CRI som står for Color Rendering Index.

Hvis en lyskilde skal gjengi alle fargene i lysspekteret må den inneholde like mye lys fra hver farge som vi finner i dagslyset. Lyskilden må dermed generere alle bølgelengdene i det synlige spekteret.

For å beregne avviket i fargegjengivelsen, benyttes CIE-systemet, se fargemåling.  Ra-indeksen beregnes ved å måle fargeavviket, i en skala fra 1-100, i åtte definerte testfarger. Lyskildens endelige Ra-indeks er da et gjennomsnitt for disse åtte testfargene. Denne forenklingen gjør at metoden har sine begrensninger og forskjellige lyskilders Ra-indeks er av den grunn ikke alltid like representative.

Den beste gjengivelsen av det naturlige lyset gis av halogenpæren som har den høyeste Ra-verdien, ofte over 95 %. Tradisjonelle glødelamper er også svært gode, men avviker noe i det det røde området. Lysstoffrør kommer vesentlig dårligere ut og vil vanligvis ha en Ra-verdi på mellom 70 og 80 prosent. Både lysstoffrør og LED har ofte et fall i det røde området, og røde ting vil da tendere til å se ut som grå. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.