Ra-indeks

Eksempel på varemerking med angivelse av kode for fargenøyaktighet (Color Rendering Index)

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ra-indeks er en indeks som angir en lyskildes evne til å gi riktig fargegjengivelse av et belyst objekt. Et mye brukt symbol for Ra-indeks er Rₐ. Ra-indeksen blir også angitt som CRI, som står for Color Rendering Index.

Faktaboks

Etymologi

av engelsk Rendering Average

Også kjent som

CIE, Color Rendering Indeks

Ra-indeks er et mye brukt kvalitetsmål for en lyskilde, som angir hvor naturlig fargene på et objekt blir gjengitt når det belyses med denne lyskilden. Dårlig gjengivelse av farger skyldes at lyskilden avgir et lysspektrum med intensiteter for hver farge som avviker fra lysspekteret i naturlig lys. Hvis en spektralfarge mangler helt, vil overflater i denne fargen fremstå som gråaktig.

For å beregne avviket i fargegjengivelsen er det vanlig å benytte CIE-systemet, se fargemåling. Ra-indeksen beregnes ved å måle fargeavviket i en skala fra 1–100, i ti definerte testfarger. Lyskildens endelige Ra-indeks er da et gjennomsnitt for avviket i disse ti testfargene. Denne forenklingen gjør at metoden har sine begrensninger og forskjellige lyskilders Ra-indeks er av den grunn ikke alltid like representative.

Er Ra-indeksen satt til 100, blir fargene gjengitt helt naturlig, slik de gjøres i vanlig dagslys. En Ra-indeks lik 90 vil også gi en svært god fargegjengivelse. Fargegjengivelse regnes for å være tilfredsstillende når Rₐ > 80. Lyskilder med Ra-indeks under 80 blir ikke anbefalt for vanlige oppholdsrom da fargene vil bli oppfattet som gråaktig og til dels forvrengt.

Tabellen nedenfor viser noen typiske Ra-indekser. Blant de vanligste lyskildene har halogenpæren den høyeste Rₐ-verdien, ofte over 95. Tradisjonelle lyspærer er også svært gode, men avviker noe i det det røde området. Lysrør kommer vesentlig dårligere ut og vil vanligvis ha en Rₐ-verdi på mellom 70 og 80. Både lysrør og vanlige LED-pærer har ofte et fall i det røde området, og røde ting vil da tendere til å se ut som grå.

Lyskilde Ra-indeks
Lysrør 65–95
LED-pære, Standard 83
Lyspære 95
Halogenpære 95–100
LED-pære, Høy Rₐ 95

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg