Ra-indeks

Artikkelstart

Ra-indeks, av engelsk Rendering Average, indeks som angir en lyskildes evne til å gi riktig fargegjengivelse av et belyst objekt. Referansen for hva som er riktig fargegjengivelse er det naturlige dagslyset som har Ra-indeksen fastsatt til 100 %. Ra-indeksen blir også betegnet som CRI som står for Color Rendering Index.

Hvis en lyskilde skal gjengi alle fargene i lysspekteret må den inneholde like mye lys fra hver farge som vi finner i dagslyset. Lyskilden må dermed generere alle bølgelengdene i det synlige spekteret.

For å beregne avviket i fargegjengivelsen, benyttes CIE-systemet, se fargemåling. Ra-indeksen beregnes ved å måle fargeavviket, i en skala fra 1-100, i åtte definerte testfarger. Lyskildens endelige Ra-indeks er da et gjennomsnitt for disse åtte testfargene. Denne forenklingen gjør at metoden har sine begrensninger og forskjellige lyskilders Ra-indeks er av den grunn ikke alltid like representative.

Den beste gjengivelsen av det naturlige lyset gis av halogenpæren som har den høyeste Ra-verdien, ofte over 95 %. Tradisjonelle glødelamper er også svært gode, men avviker noe i det det røde området. Lysstoffrør kommer vesentlig dårligere ut og vil vanligvis ha en Ra-verdi på mellom 70 og 80 prosent. Både lysstoffrør og LED har ofte et fall i det røde området, og røde ting vil da tendere til å se ut som grå.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg