spektrum

Spektrum. Emisjonsspektrum fra et fast stoff eller en væske som er glødende og har høy temperatur. Spektret fra faste stoffer og væsker er kontinuerlig.

Av /Store norske leksikon ※.

Spektrum. Emisjonsspektrum fra gassen nitrogen. Spektret er diskontinuerlig og kalles båndspektrum eller molekylspektrum. Båndene består av tettliggende lysende linjer som er samlet i grupper.

Av /Store norske leksikon ※.

Spektrum. Solspektrum med en del fraunhoferske linjer. De fleste linjer skyldes at bestemte bølgelengder i det lyset som stråler ut fra Solens indre, blir absorbert i de glødende gasser i Solens ytre del. Da de bølgelengder en glødende gass absorberer, er lik bølgelengdene i lyset i gassens spektrum, kan man f.eks. ved å sammenholde hydrogenets linjespektrum med de tilsvarende fraunhoferske linjer i solspektret, slå fast at Solens ytre deler inneholder glødende hydrogen. Solspektret er strengt tatt et absorpsjonsspektrum.

Av /Store norske leksikon ※.

Spektrum. Absorpsjonsspetrum av klorofyll. Spektret er fremkommet ved at lys som gir et kontinuerlig spektrum, har gått gjennom en løsning av klorofyll før det ble spaltet i et prisme. Bildet viser at enkelte bølgeområder i det opprinnelig kontinuerlige spektret er blitt absorbert mer enn andre. Særlig fremtredende er de mørke feltene i området rødt, og forsøk har vist at lys med tilsvarende bølgelengder blir utnyttet som energikilde av grønne planter under fotosyntesen.

Av /Store norske leksikon ※.

Spektrum. Emisjonsspektrum fra gassen hydrogen. Spektret er diskontinuerlig og kalles linjespektrum eller atomspektrum. Linjene skyldes lys som fremkommer ved elektronsprang mellom bestemte energinivåer innenfor atomene. Så lovmessig foregår sprangene at de bølgelengder λ som svarer til linjene i figuren, kan beregnes svært nøyaktig av formelenSspektrum 6.epsSspektrum-6.gif nanometer, når man i tur og orden gir n verdiene 3, 4, 5... (balmerserien). Linjespektret fra et grunnstoff i gassform er karakteristisk for grunnstoffet og kan derfor brukes til å identifisere vedkommende grunnstoff.

Av /Store norske leksikon ※.

Spektrum, spekter.

Faktaboks

uttale:
spˈektrum
etymologi:
av latin ‘noe som viser seg, tar form’

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg