RTK (Real Time Kinematic)

Artikkelstart

RTK er en metode for satellittbasert posisjonsbestemmelse, se GPS. Metoden gir posisjon i sanntid med en nøyaktighet på inntil 1 cm i grunnriss og 2 cm i høyde, selv med kort måletid.

RTK er en variant av differensiell (relativ) posisjonsbestemmelse, det vil si i forhold til en mottaker (base) som er oppstilt i et punkt med kjent posisjon. Avstanden mellom egen mottaker (rover) og base må være så kort (inntil 10 km) at korreksjoner av målte avstander til satellittene blir lik for begge. Sanntidsmålinger krever kommunikasjon mellom base og rover. Kommunikasjonen kan enten skje direkte via radioforbindelse eller mobiltelefon, eller ved at basen laster opp sine måledata til internett og derved gjøres tilgjengelig for roveren. RTK krever minst fem satellitter med god geometri (se DOP) og god høyde over horisonten.

En variant av RTK er såkalt nettverks-RTK. Denne baseres på en sanntidsforbindelse, typisk via mobil- eller internett, til en tjeneste som tilbyr korreksjonsdata fra et nettverk av basestasjoner over et større område. Et kontrollsenter beregner løpende korreksjonsdata som er gyldige for roverens posisjon, for eksempel ved hjelp av såkalte virtuelle basestasjoner. I Norge tilbyr bl.a. Statens kartverk tjenesten CPOS, som kan gi sluttbrukeren en posisjonsnøyaktighet på noen få centimeter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg