REMIX

Artikkelstart

REMIX er en type kjernebrensel som er utviklet i Russland. Brenselet blir i hovedsak laget av brukt kjernebrensel og kan inngå i en lukket kjernebrenselsyklus for konvensjonelle kjernereaktorer.

I Europa brukes MOX-brensel til same formål. Dette brenselet kan imidlertid bare brukes som innblandet brensel i noen få annengenerasjonsreaktorer. Av tredjegenerasjonsreaktorer er det bare rundt halvparten som kan bruke 100 prosent MOX-brensel.

Til forskjell fra MOX-brensel blir REMIX laget uten å tilsette plutonium. REMIX produseres direkte fra opparbeidet brukt kjernebrensel. Det brukte kjernebrenselet inneholder en blanding av uran (U) og plutonium (Pu), der innslaget av plutonium er «avlet» frem i selve kjernereaktoren. Ved å tilsette noe anriket uran får man et brensel med omtrent 4 prosent ²³⁵U og 1 prosent ²³⁹Pu. Det gir en brenselutnyttelse på 50 GWd/t over fire år. Da brenselet har lignende egenskaper som normalt kjernebrensel, kan REMIX benyttes direkte i de konvensjonelle russiske kjernereaktorene.

REMIX-brenselet ble ferdig uttestet i Russland 2020, og når REMIX blir brukt i en lukket kjernebrenselsyklus, bidrar det til å redusere forbruket av nytt uran.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg