brenselutnyttelse – kjernereaktor

Brenselutnyttelse innen kjernereaktorteknologi er et mål på hvor mye energi som utnyttes av kjernebrenselet. Det angis både som en prosentandel, det vil si hvor stor del av brenselet som blir fisjonert, og som frigitt energi per masseenhet av det opprinnelige brenselet. En mye brukt enhet er GWd/t der GWd står for gigawattdager (se gigawattimer) frigitt energi og t står for tonn kjernebrensel.

Eksempel: I et 1 000 MWe kjernekraftverk er den termiske ytelsen i reaktoren 3 000 MW. Hvis den bruker 20 tonn kjernebrensel i løpet av ett år, er brenselutnyttelsen:

   3 000 MW × 365 dager / 20 tonn kjernebrensel = 54,75 GWd/t

En annengenerasjonsreaktor vil typisk kunne oppnå en brenselutnyttelse på 40 GWd/t før det har bygd seg opp så mye fisjonsprodukter at kjernereaksjonen blir svekket og brenselet må skiftes ut. I mer avanserte lettvannsreaktorer med høyt anriket uran kan en brenselutnyttelse på over 90 GWd/t oppnås. Hurtigreaktorer tåler et større innslag av fisjonsprodukter og vil dermed kunne oppnå en enda høyere brenselutnyttelse.

I et kjernekraftverk vil det være en fordel med høy brenselutnyttelse for å redusere behovet for nytt brensel, samtidig som en reduserer tap av energiproduksjon som følge av driftsstans mens brenselet skiftes ut.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.