Faktaboks

Også kjent som

Heimlandet (øya)

Innbyggertall
331 (SSB, 2023)
Landareal
0,6 km²
Tettstedsnummer
7771 Røstlandet

Røstlandet er et tettsted i Røst kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,6 km², og har 331 innbyggere (2023).

Røstlandet er administrasjonssenter i Røst kommune, på øya av samme navn. Tettstedet ligger på sørøstsiden av øya og strekker seg fra området rundt Røst kirke og krysset mellom Fv. 781 og Fv. 784 sørvestover langs førstnevnte over til småøyene i sørvest (blant annet Stor-Glea, Tjuvøya og Kalvøya). Tettstedet er et typisk fiskevær med adsklillig eldre, karakteristisk bebyggelse. Her er stor turisttrafikk. Fergeleie ytterst på Tjuvøya med forbindelse til Bodø, Værøy og Moskenes.

Øya Røstlandet er flat, til dels myrlendt, og har mange småvann. Den hører i sin helhet til strandflaten; høyeste punkt er bare 11 moh.

Nord på Røstlandet ligger Røst lufthavn, og i nordvest, med grense mot flyplassområdet, Røstlandet naturreservat med et gruntvannsområde langs stranda og strandenger, myrstrekninger med småsjøer og lyngheier innenfor.

Kart

Røstlandet
Røstlandet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg