Taubanen TelefériQo leder opp til foten av Rucu Pichincha på rundt 4000 meters høyde. Herfra kan man ta fotturer videre inn i Pichincha og opp mot toppen av vulkanen.
TeleferiQo av . CC BY NC ND 2.0

Pichincha er et fjellområde i Ecuador, like vest for hovedstaden Quito, bestående av flere topper og vulkaner. Pichincha er også navnet på provinsen Quito er en del av.

Faktaboks

Pichincha
Uttale
pitʃˈintʃa

Høyeste topp er den utslokte vulkanen Rucu Pichincha («den gamle») med 4795 meter over havet. Den noe mindre Guagua Pichincha («babyen»), med 4698 moh., er fremdeles aktiv.

Pichincha er et yndet utfartssted. Turister kan ta taubanen TelefériQo fra Quito og opp til foten på 4000 meters høyde. Herfra er det mulig å ta turer videre opp mot toppen av Rucu Pichincha.

Vulkansk aktivitet

Pichincha-vulkanene har hatt flere vesentlige utbrudd etter spanjolenes ankomst på 1500-tallet. Det siste store utbruddet er datert til 1660, da Quito ble dekket med et 30 centimeter tykt lag med aske. Det var også et utbrudd i 1859 i sammenheng med et stort jordskjelv som rammet hovedstaden, og forårsaket store skader.

Mer nylig aktivitet begynte i 1982 da Guagua Pichincha våknet. I 1999 var det et utbrudd som slynget aske 12 kilometer opp i luften, og som spredte seg utover hele byen.

Det er alminnelig enighet blant geologer om at et utbrudd tilsvarende det i 1660 vil kunne få katastrofale følger for de nærmere 2 millioner innbyggerne i Quito og omegn.

Historisk betydning

Fjellet Pichincha skrev seg også inn i historien om Sør-Amerikas uavhengighetskamp fra Spania da et av de siste store slagene sto her 24. mai 1822. Årsdagen for slaget ved Pichincha markeres hvert år i Ecuador.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg