Peter Carl Goldmark

Faktaboks

Peter Carl Goldmark
født:
1906
død:
1977

Peter Carl Goldmark, amerikansk ingeniør. Som ansatt ved og senere leder av Columbia Broadcasting Systems (CBS) forskningsavdeling sto han bak viktige framskritt i lyd- og bildeteknologi.

Goldmark var født i Budapest i Ungarn, tok doktorgrad i fysikk ved Technische Hochschule i Wien, og utvandret til USA i 1933. I 1936 ble han ansatt i Columbia Broadcasting System (CBS). Her arbeidet han med å utvikle systemer for fargefjernsyn, og kunne i 1940 presentere en fungerende løsning. Goldmarks system for elektronisk opptak og visning av levende bilder i farger ble senere forlatt i kommersielt fjernsyn, men ble i en lang periode brukt innen undervisning, industri og romvirksomhet. Det var Goldmarks teknologi som overførte bildene fra månelandingen i 1969.

I 1948 kunne Goldmark og hans team introdusere LP-platen, som med 33 1/3 omdreininger per minutt, smalere riller og seks ganger lengre spilletid enn tradisjonelle 78-plater betydde et stort lydteknologisk framskritt.

Under Goldmarks ledelse gjorde CBS-laboratoriene banebrytende arbeid med uperforert plastfilm som elektronisk lagringsmedium, en forutsetning for utviklingen av videokassetten og spolebånd som datalager i datamaskiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg