Peter Carl Goldmark, amerikansk ingeniør. Som ansatt ved og senere leder av CBS' forskningsavdeling sto han bak viktige framskritt i lyd- og bildeteknologi.

Goldmark var født i Budapest i Ungarn, tok doktorgrad i fysikk ved Technische Hochschule i Wien, og utvandret til USA i 1933. I 1936 ble han ansatt i Columbia Broadcasting System (CBS). Her arbeidet han med å utvikle systemer for fargefjernsyn, og kunne i 1940 presentere en fungerende løsning. Goldmarks system for elektronisk opptak og visning av levende bilder i farger ble senere forlatt i kommersielt fjernsyn, men ble i en lang periode brukt innen undervisning, industri og romvirksomhet. Det var Goldmarks teknologi som overførte bildene fra månelandingen i 1969.

I 1948 kunne Goldmark og hans team introdusere LP-platen, som med 33 1/3 omdreininger per minutt, smalere riller og seks ganger lengre spilletid enn tradisjonelle 78-plater betydde et stort lydteknologisk framskritt. 

Under Goldmarks ledelse gjorde CBS-laboratoriene banebrytende arbeid med uperforert plastfilm som elektronisk lagringsmedium, en forutsetning for utviklingen av videokassetten og spolebånd som datalager i datamaskiner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.