Paul McGrath er en pensjonert irsk fotballspiller som ble født i London 4. desember 1959. McGraths posisjon på banen var som midtstopper.

Han fikk en rekke landskamper for Irland og gjorde karriere i fotballklubbene Aston Villa og Manchester United for å nevne noen. Det anerkjente britiske fotballmagasinet Four Four Two omtaler McGrath som en de beste forsvarspillerne som har spilt i den engelske toppdivisjonen.

McGrath var en meget god hodespiller som var svært dyktig til å posisjonere seg og opprettholde roen i opphetede situasjoner. På tross av hans manglende tempo, og etter hvert store skadeproblemer, hadde han en egen evne til å gå seirende ut av duellene i lufta og på bakken.

McGrath, som har en irsk mor og nigeriansk far, vokste opp på en rekke barnehjem i Dublin. Faren stakk av før McGrath ble født.

Iren begynte sin karriere som fotballspiller for den irske klubben St. Patrick’s Athletic i 1981. I hans debutsesong for St. Patrick’s, ble han kåret til årets spiller i Irland.

I mars 1982 ble han invitert til å prøvespille for Manchester United av daværende manager Ron Atkinson. McGrath imponerte såpass mye at det ble skrevet kontrakt med Manchester United samme år. Overgangssummen var på 30 000 britiske pund. McGrath vant FA-cupen med Manchester United i 1985, etter at de hadde slått EvertonWembley. Det var forøvrig hans eneste mesterskapstittel med de røde fra Manchester.

I 1986 ble Alex Ferguson ansatt som manager på Old Trafford. Ferguson innførte strengere disiplin i spillergruppa og han krevde at det ble slutt på drikkingen, som var vanlig i engelsk fotball på den tiden. McGrath hadde alkoholproblemer og kneproblemer. Dette førte til at Ferguson så seg nødt til å kvitte seg med den populære stopperen.

I 1989 betalte Aston Villa Manchester United 425 000 pund for tjenestene til McGrath. I 1994 var McGrath med å slå Manchester United 3-1 i Ligacupfinalen på Wembley. To år senere var han med å vinne Ligacupen igjen da Aston Villa slo Leeds United 3-0 på nasjonalarenaen. Spillerforeningen kåret McGrath til årets spiller i den engelske elitedivisjonen i 1992. McGrath ble kåret til Aston Villas beste spiller fire sesonger på rad.

I 1996 forlot han Aston Villa. McGrath fikk 322 kamper for Villa. Ryktene skal ha det til at McGrath fikk lov til å droppe de fleste av Aston Villas treninger på grunn av kneproblemer, men fikk likevel spille kampene fordi han hadde så stor betydningen for lagets prestasjoner. Iren er en av Birmingham-klubbens mest populære spillere gjennom tidene. Fansen på Villa Park ga McGrath kallenavnet «God».

Etter karrieren i Villa fulgte opphold i Derby (1996-97) og Sheffield United (1997-98).

McGrath fikk 83 kamper og skåret åtte mål for Irland. Han spilte EM i Vest-Tyskland 1988 i tillegg til VM i Italia 1990 og USA 1994.

  • Ligacupen (2): 1994, 1996
  • FA-cupen 1985

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.