Paraguays flagg, advers
Paraguays flagg har statsvåpenet midt i det hvite feltet på forsiden, adversen. Dette er siste versjon med våpenet som de ble vedtatt 15. juli 2013.
Av .
Lisens: Gnu FDL
Reversen på Paraguays flagg er belagt med finansforvaltningens segl.
.

Paraguays flagg har tre like brede, horisontale felter i rødt, hvitt og blått (regnet ovenfra). Det hvite feltet er på den ene siden belagt med riksvåpenet, og på den andre siden med finansforvaltningens segl, som i en hvit sirkel viser en løve og en frygisk lue på en stang. I et svartkantet hvitt bånd rundt figurene står med svarte majuskler mottoet PAZ Y JUSTICIA, 'Fred og rettferdighet'. Flagget ble offisielt antatt 25. november 1842.

Etter løsrivelsen fra Spania fikk landet i 1811 et blått flagg med en hvit stjerne i øvre hjørne ved stangen. En måned senere kom neste flagg med tre horisontale felter i rødt, gult og blått. Rødt og gult var Spanias farger, mens blått var fargen til Nuestra Señora Santa María de la Asunción, hovedstadens skytshelgen. Det varte til 15. august 1812, da landet fikk sitt tredje flagg, nesten som det nåværende, men med det hvite feltet bredere enn det røde og blå. Landets fjerde flagg ble vedtatt 25. november 1842 og er fremdeles det samme, men med flere endringer i proporsjonene og i våpenet.

Riksvåpenet

Paraguays statsvåpen fra 2013
Paraguays statsvåpen ble antatt i 1820, tegnet av José Gaspar Rodreguez de Francia. Fargene har siden vært forandret flere ganger, men stjernen har alltid vært hovedmotivet. Nåværende versjon ble antatt i 2013.
Paraguays statsvåpen fra 2013, reversen
Våpenets revers, Sello de Hacienda, siste versjon fra 2013.

Riksvåpenet eller seglet Sello Nacional viser i et rundt hvitt skjold en femtagget gyllen stjerne, kalt «maistjernen» etter frihetsdagen 14. mai. Den er rammet inn av en grønn palmegren til venstre og en grønn olivengren til høyre. Dette er omskrevet av en svartkantet ring med innskrift i majuskler REPÚBLICA DEL PARAGUAY. Seglet skal ha blitt innført 30. september 1812, men fikk ikke sin endelig form før i 1820, tegnet av diktator José Gaspar Rodríguez de Francia, kalt El Supremo.

Reversen av seglet, Sello de Hacienda, ble innført samtidig med adversen av El Congreso General Extraordinario 25. september 1842. Det har hatt flere versjoner. Dets nåværende form ble innført i juli 2013. Det viser i et hvitt skjold en sittende gul løve foran frihetssymbolet den frygiske lue på toppen av en stang. Over løven står innskriften PAZ Y JUSTICIA. Dette seglet brukes også av landets høyesterett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg