Faktaboks

Pål Brekke

Pål Ording-Lie Brekke

Født
23. mai 1961, Oslo
Pål Ording-Lie Brekke

Pål Brekke er en norsk romforsker, foredragsholder og forfatter. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom flere artikler og foredrag i inn og utland.

Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk ved Universitetet i Oslo, hvor han fikk sin doktorgrad i 1993. Hans fagfelt var observasjoner og tolkning av solens ultrafiolette spektrum, og han benyttet data fra både Spacelab 2 på romferga Challenger og fra ulike rakett- og satellitt-instrumenter. Han var en sentral del av den norske deltagelsen i solsatellitten SOHO (Solar end Heliospheric Observatory), et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Fra 1995 til 1999 var han en del av operasjonsteamet til SOHO ved NASA Goddard Space Flight Center i USA. Han ble tildelt ESAs Exceptional Achievement Award i 2002.

Brekke er seniorrådgiver fra 2004 og fagsjef for romforskning fra 2019, ved Norsk Romsenter. Han har publisert mer enn 40 vitenskapelige publikasjoner om Sola og Sol–Jord-vekselvirkning.

Han er forfatter av flere populære bøker og videoer: «Den Stormfulle SOLA» (2013), en DVD om «The Northern Lights – A magic experience» (2015), «Historien om Kristian Birkeland» (2017) og «Historien om Nordlyset» (2018).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg