Pål Brekke

Faktaboks

Pål Brekke

Pål Ording-Lie Brekke

Født
23. mai 1961, Oslo
Pål Ording-Lie Brekke

Artikkelstart

Pål Brekke er en norsk romforsker, foredragsholder og forfatter. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom flere artikler og foredrag i inn og utland.

Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk ved Universitetet i Oslo, hvor han fikk sin doktorgrad i 1993. Hans fagfelt var observasjoner og tolkning av solens ultrafiolette spektrum, og han benyttet data fra både Spacelab 2 på romferga Challenger og fra ulike rakett- og satellitt-instrumenter. Han var en sentral del av den norske deltagelsen i solsatellitten SOHO (Solar end Heliospheric Observatory), et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Fra 1995 til 1999 var han en del av operasjonsteamet til SOHO ved NASA Goddard Space Flight Center i USA. Han ble tildelt ESAs Exceptional Achievement Award i 2002.

Brekke er seniorrådgiver fra 2004 og fagsjef for romforskning fra 2019, ved Norsk Romsenter. Han har publisert mer enn 40 vitenskapelige publikasjoner om Sola og Sol–Jord-vekselvirkning.

Han er forfatter av flere populære bøker og videoer: «Den Stormfulle SOLA» (2013), en DVD om «The Northern Lights – A magic experience» (2015), «Historien om Kristian Birkeland» (2017) og «Historien om Nordlyset» (2018).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg