Faktaboks

Otto Kernberg

Otto Friedmann Kernberg

Født
10. september 1928, Wien, Østerrike

Otto Kernberg er en fremtredende amerikansk psykoanalytiker som er mest kjent for sine bidrag til teori og behandling av borderline og narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Hans behandlingsmodell for borderline kalles overføringsfokusert psykoterapi (TFP). Kernberg er professor i psykiatri ved Veill Cornell Medical College.

Sammen med Heinz Kohut bidro han sterkt til utviklingen av psykoanalytisk teori og praksis. Kernberg og Kohut var uenige i forståelsen av narsissisme og borderlinetilstander.

Kernbergs bidrag til psykoanalytisk teori er hans utviklingsmodell. Modellen utgjør to utviklingsoppgaver som personen må gjennomgå for å etablere sunne relasjoner med andre. Den første er en klargjøring av forskjellen mellom selvet og andre. Den andre er å overkomme oppsplitting mellom opplevelse av selvet som godt og opplevelse av andre som dårlig.

Utdanning og stillinger

Otto Kernberg er født i Wien og flyktet fra Nazi-Tyskland sammen med sin familie til Chile i 1939. Han fikk sin grunnutdannelse i medisin og senere som psykiater og psykoanalytiker i Chile. I 1961 emigrerte han til USA etter et opphold ved John Hopkins Hospital som Rockefeller Foundation stipendiat. I 1973 ble han direktør ved avdeling for generell psykiatri ved Ved New York State Psychiatric Institute. Året etter ble han utnevnt til professor i klinisk psykiatri ved Columbia University. I 1976 ble han professor i psykiatri ved Cornell University og direktør ved New York Hospital-Cornell Medical Center. I perioden 1997 til 2001 var han president i The International Psychoanalytic Association.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kernberg, O.F. (1975). Borderline Conditions and Pathological Narcissism.. New York: Aronson.
  • Kernberg, O.F. (1976). Object Relations Theory and Clinical Psychoanalysis. New York: Jason Aronson.
  • Kernberg, O.F. (1984). Severe personality disorders: Psychotherapeutic strategies. New Haven, CT: Yale University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg