Faktaboks

Ostrov Vrangelja
Vrangeløya
Uttale
vrˈangelja
Etymologi

etter den baltisk-tyske offiseren i den russiske, keiserlige marinen, Ferdinand Friedrich Georg Ludwig Baron von Wrangel

Ushakovskoye
Forlatt russisk bosetning på Vrangeløya.
Av /funtopia.tv.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Ostrov Vrangelja, eller Vrangeløya, er en russisk øy mellom Tsjuktsjerhavet og Øst-Sibirhavet, omkring 71° nordlig breddegrad, 180° østlig lengdegrad, med et areal 7300 km2.

De vestlige og sentrale delene av øya er fjellrike, med høyeste topp på 1096 moh., omkranset av lavlendt tundraland. Middeltemperaturen i februar ligger på omkring −25 °C, i juli omkring 3 °C. Øya er omgitt av drivis praktisk talt hele året.

Sovjetunionen annekterte øya i 1926. I de følgende årtier ble det gjort forsøk på å etablere bosetninger på øya. Den siste av disse ble forlatt i 2003. I 1976 ble store deler av øya vernet som naturreservat, og i 2004 ble Vrangeløya inntatt på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg