Faktaboks

Oscar Gustave Rejlander
Født
19. oktober 1813, Stockholm
Død
18. januar 1875, London
Selvportrett, 1850-tallet.
Av .

Oscar Gustave Rejlander var en svensk maler og fotograf som giftet seg og slo seg ned i Storbritannia, der han fra 1840 av livnærte seg som portrettmaler. Etter å ha studert maleri og skulptur i Roma på begynnelsen av 1850-tallet begynte han å fotografere, opprinnelig som et hjelpemiddel til portrettmaleriene, men snart ble fotografering hans viktigste virksomhet. Ut fra ønsket om anerkjennelse av fotografi som kunstart, imiterte han tidens malerkunst med kameraet.

The Two Ways of Life, 1857
Av /Princeton University Art Museum.

Karriere

Lewis Carroll, 1863.
Av .

Rejlander spesialiserte seg på sjangermotiver og portretter og fotograferte også erotiske motiver. I 1855 etablerte han et fotostudio i Wolverhampton, som han flyttet til London i 1862. Han gjorde en rekke fotografier av nakne og påkledde mennesker samt detaljerte studier av hender og føtter som han tenkte å benytte som grunnlag for malerier, men av økonomiske årsaker solgte han bildene til andre kunstnere. Rejlander var venn med amatørfotografen og forfatteren Lewis Carroll, og tok et av de mest berømte portrettene av ham.

Rejlander ble ansett som en av 1800-tallets ledende kunstfotografer. Hans mest kjente verk er det omdiskuterte The Two Ways of Life (1857), kalt «fotohistoriens mest ambisiøse allegori». Det ble til ved en sammenføring av et trettitalls (anslagene varier fra 30 til 39) negativer og ble første gang vist i 1857. Suksessen med bildet og medlemskap i Royal Photographic Society of London ga ham innpass i Londons øverste kretser. Rejlander eksperimenterte med dobbelteksponeringer, fotomontasjer og retusjeringer, og ble ledende innen fotografiske teknikker.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Oscar Gustave Rejlander

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg