Faktaboks

Wolverhampton
Etymologi
av det gammelengelske kvinnenavnet Wulfrun, og heatun, ‘boplass’
Uttale
wulvəhˈæm(p)tən

Wolverhampton er en bykommune i Storbritannia, England, i Staffordshire fylke, 20 kilometer nordvest for Birmingham. Kommunen hadde 249 470 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 69 kvadratkilometer.

Wolverhampton var opprinnelig et landbrukssenter, men med utviklingen av kull- og jernmalmforekomstene i Staffordshire ble byen en av de viktigste i industridistriktet Black Country. I dag er kommunen den største arbeidsgiveren og servicesektoren utgjør om lag tre fjerdedeler av sysselsettingen. Videre finnes det allsidig industri i kommunen med blant annet produksjon av maling, bildekk og jern- og metallvarer. Jaguar Land Rover og Goodyear har fabrikker her.

Fotballklubben Wolverhampton Wanderers ble stiftet i 1877 og har bidratt positivt til byens økonomi, blant annet ved å vinne ligatitttelen tre ganger og FA-cupen to ganger. Klubben spiller hjemmekampene på Molineux Stadium.

Church of St. Peter ble vigslet i 994 evt., men den nåværende bygningen er fra 1400-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg