Opplysningens dialektikk. Filosofiske fragmenter er et verk skrevet av Max Horkheimer og Theodor W. Adorno i nært samarbeid. Det er et hovedverk innenfor Frankfurterskolens kritiske teori som først ble mangfoldiggjort som stensilutgave i 1944. Manuskriptet ble gitt ut som bok i 1947 av Querido i Amsterdam, deretter på ny i 1969 av Suhrkamp i Frankfurt am Main. Senere utgaver også i forfatternes respektive samlede verker. Norsk oversettelse i 2011.

I fire kapitler og to ekskurser gir Horkheimer og Adorno en fortolkning av menneskehetens historie. Opplysning forstås som menneskets forsøk på å temme og beherske naturen. Verkets sentrale tese er at dette prosjektet nødvendigvis slår over i ufrihet og mytologi. Forfatterne ønsker å redde friheten ved å bidra til opplysningens selvrefleksjon.

  • Adorno, Theodor W. Gesammelte Schiften, bind 3. Frankfurt am Main 1997.
  • Horkheimer, Max. Gesammelte Schriften, bind 4. Hamburg 1987.
  • Kulturindustri. Opplysning som massebedrag. Overs. Arne Sundland. Oslo 1991.
  • Opplysningens dialektikk. Filosofiske fragmenter. Overs. Lars Petter Storm Torjussen. Oslo 2011.
  • Habermas, Jürgen. Die Verschlingung von Mythos und Aufklärung, i Der philosophische Diskurs der Moderne. Frankfurt am Main 1983.
  • Honneth, Axel. Über die Möglichkeit einer erschlieβenden Kritik, i Das Andere der Gerechtigkeit. Frankfurt am Main 2000.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.