Opo

Artikkelstart

Opo er to elver i Ullensvang kommune, Vestland fylke, begge med munning i Sørfjorden: Opo med munning i Odda tettsted og Opo med munning like nord for Ullensvang kirke.

Opo med munning i Odda tettsted har et 2,5 kilometer langt løp fra Sandvinvatnet (87 meter over havet), og på hele denne strekningen renner den gjennom tettstedet. Til Sandvinvatnet, som er demmet opp av en morene i nordenden, renner Storelvi gjennom Oddadalen. Både Sandvinvatnet og Storelvi får tilsig fra blant annet Folgefonna i vest, Hildalselvi og Reinsnosvatnet (Austdøla med Låtefoss) i øst, mens Skarselva følger Oddadalen videre oppover (sørøstover) mot Seljestad. Opo med Austdøla er varig vernet mot kraftutbygging.

Opo med munning ved Ullensvang kirke har sine øverste kilder vest for Moldkleivhøgdi (1384 meter over havet) på Hardangervidda og renner nordvestover til Øvra Opesjovatnet (1063 meter over havet) hvorfra Bleio renner til Opesjovatnet (1014 meter over havet) og den «egentlige» Opo videre til Sørfjorden. Det meste av vassdraget (over rundt 990 meter over havet) ligger innenfor grensene til Hardangervidda nasjonalpark og er varig vernet.

Kart

Opo
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg