Låtefossen sett fra riksvei 13

Låtefoss er to fosser i Austdølo, tilløp til Storelvi (Opo) i Ullensvang kommune, Vestland fylke, cirka 16 kilometer sør for tettstedet Odda. Det er egentlig den nordlige av de to fossene som heter Låtefoss, den sørlige heter Skarsfoss, men begge renner ut fra Lotevatnet (340 meter over havet). Begge har et samlet fall på 165 meter. De to fossene løper sammen like før de munner ut i Storelvi. Fossene er et storslagent syn sett fra veien (riksvei 13), som krysser Austdøla omtrent der de to fossene møtes.

Navn

Navnet Låtefoss er etter Lotevatnet (Låtevatnet lokalt) som igjen har navnet sitt fra gårdsnavnet Låte som ligger nord for Lotevatnet, fra norrønt lòt med betydning hvelving, det vil si den hvelvingen som gården ligger i. En annen tolkning er at navnet er etter låten, lyden av fossen, som kan høres på lang avstand.

Kart

Låtefoss
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg