Faktaboks

Oluf Christian Dietrichson
Født
3. mai 1856, Skogn
Død
20. februar 1942, Trondheim
Dietrichson
Oluf Christian Dietrichson, her avbildet i Fridtjof Nansens Paa ski over Grønland: en skildring av den norske grønlands-ekspedition 1888-1889.

Oluf Christian Dietrichson var en norsk offiser og polarutforsker. Han etablerte det første hjulrytterkompani i Norge og krysset Grønland sammen med Fridtjof Nansen.

Dietrichson vokste opp i Skogn kommune i Trøndelag (i dag Levanger), der han ble den første til å drive med sykkelsport, og startet også Trondhjem Velocipedklubb. Som premierløytnant startet han etter fransk modell det første hjulrytterkompani i Norge. Han hadde en lang militær karriere, og ble til sist generalmajor og kommandant i Kristiansand.

Dietrichson deltok i Nansens Grønlandsferd fra 1888 til 1889. På ekspedisjonen var han ansvarlig meteorologiske målinger og kart. Ekspedisjonen møtte mange farer, og var på et tidspunkt trodd fortapt, men de returnerte til jubel i mai 1889.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Oluf Christian Dietrichson
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036894000384

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg