Faktaboks

Oddlaug Reiakvam
Født
16. september 1940, Naustdal, Vestland
Død
11. november 1996, Bergen, Vestland

Oddlaug Reiakvam var en norsk etnolog med fotografi som spesielt forskningsfelt. Hun disputerte i 1995 for dr. art-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Bilderøyndom – røyndomsbilde. Fotografi i kulturanalytisk perspektiv.

Reiakvam ble en viktig inspirasjonskilde for en hel generasjon av yngre etnologer og kulturvitere ved Universitetet i Bergen. Hun skapte ny interesse for fotografiet som en form for moderne folkekultur, men også som historisk og etnologisk kilde. Hun var en sentral fagperson i det kulturvitenskapelige miljøet i Bergen, og hun var i mange år med på å forme fagmiljøet ved det tidligere Etno-folkloristisk institutt, Universitetet i Bergen. Hun bidro også til å nedtone det sterke samtidsperspektivet blant etnologer og folklorister i Bergen.

Ved å ta i bruk innfallsvinkler hentet fra kulturanalyse, kultursosiologi og semiotikk gjorde Reiakvam både det profesjonelle turistfotografiet og det mer amatørmessige familie- og bygdefotografiet til gjenstand for kulturvitenskapelig forskning. Hun ble engasjert som førsteamanuensis ved De kulturhistoriske samlinger, Universitetet i Bergen i 1995.

Våren 1996 ble hun ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie, Universitetet i Bergen. Sommeren 1996 ble hun imidlertid alvorlig syk og fikk aldri anledning til å begynne i den nye stillingen. Hun døde 11. november 1996. Doktoravhandlingen hennes ble utgitt i bokform i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gilje, Nils 2013. “Oddlaug Reiakvam (1940-1996)” i: Rogan, Bjarne og Eriksen, Anne (red.) 2013. Etnologi og folkloristikk. En fagkritisk biografi om norsk kulturhistorie, Novus forlag, Oslo.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg