Oddlaug Reiakvam (1940-1996) norsk etnolog med fotografi som spesielt forskningsfelt. Hun disputerte i 1995 for dr. art-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Bilderøyndom – røyndomsbilde. Fotografi i kulturanalytisk perspektiv.

Reiakvam ble en viktig inspirasjonskilde for en hel generasjon av yngre etnologer og kulturvitere ved Universitetet i Bergen. Hun skapte ny interesse for fotografiet som en form for moderne folkekultur, men også som historisk og etnologisk kilde. Hun var en sentral fagperson i det kulturvitenskapelige miljøet i Bergen, og hun var i mange år med på å forme fagmiljøet ved det tidligere Etno-folkloristisk institutt, Universitetet i Bergen. Hun bidro også til å nedtone det sterke samtidsperspektivet blant etnologer og folklorister i Bergen.

Ved å ta i bruk innfallsvinkler hentet fra kulturanalyse, kultursosiologi og semiotikk gjorde Reiakvam både det profesjonelle turistfotografiet og det mer amatørmessige familie- og bygdefotografiet til gjenstand for kulturvitenskapelig forskning. Hun ble engasjert som førsteamanuensis ved De kulturhistoriske samlinger, Universitetet i Bergen i 1995. Våren 1996 ble hun ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie, Universitetet i Bergen. Sommeren 1996 ble hun imidlertid alvorlig syk og fikk aldri anleding til å begynne i den nye stillingen. Hun døde 11. november 1996. Doktoravhandlingen hennes ble utgitt i bokform i 1997.

Gilje, Nils 2013. “Oddlaug Reiakvam (1940-1996)” i: Rogan, Bjarne og Eriksen, Anne (red.) 2013. Etnologi og folkloristikk. En fagkritisk biografi om norsk kulturhistorie, Novus forlag, Oslo.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.