Oddlaug Reiakvam (1940-1996) norsk etnolog med fotografi som spesielt forskningsfelt. Hun disputerte i 1995 for dr. art-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Bilderøyndom – røyndomsbilde. Fotografi i kulturanalytisk perspektiv.

Reiakvam ble en viktig inspirasjonskilde for en hel generasjon av yngre etnologer og kulturvitere ved Universitetet i Bergen. Hun skapte ny interesse for fotografiet som en form for moderne folkekultur, men også som historisk og etnologisk kilde. Hun var en sentral fagperson i det kulturvitenskapelige miljøet i Bergen, og hun var i mange år med på å forme fagmiljøet ved det tidligere Etno-folkloristisk institutt, Universitetet i Bergen. Hun bidro også til å nedtone det sterke samtidsperspektivet blant etnologer og folklorister i Bergen.

Ved å ta i bruk innfallsvinkler hentet fra kulturanalyse, kultursosiologi og semiotikk gjorde Reiakvam både det profesjonelle turistfotografiet og det mer amatørmessige familie- og bygdefotografiet til gjenstand for kulturvitenskapelig forskning. Hun ble engasjert som førsteamanuensis ved De kulturhistoriske samlinger, Universitetet i Bergen i 1995. Våren 1996 ble hun ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie, Universitetet i Bergen. Sommeren 1996 ble hun imidlertid alvorlig syk og fikk aldri anleding til å begynne i den nye stillingen. Hun døde 11. november 1996. Doktoravhandlingen hennes ble utgitt i bokform i 1997.

Gilje, Nils 2013. “Oddlaug Reiakvam (1940-1996)” i: Rogan, Bjarne og Eriksen, Anne (red.) 2013. Etnologi og folkloristikk. En fagkritisk biografi om norsk kulturhistorie, Novus forlag, Oslo.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.