Nyord kirke
Nyord kirke i landsbyen Nyord på øya Nyord nord for Møn.
Nyord kirke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Nyord er en moreneøy som ligger like nord for Møn i Danmark, 5 kvadratkilometer med 43 innbyggere i 2022. Den eneste byen er Nyord. Øya fikk broforbindelse til Møn i 1968. Den østlige delen av øya, Nyord Enge, regnes som et av Danmarks beste fugleområder. Det er storslått utsikt over området fra et offentlig utsiktstårn. Nyord ble fredet i 1975 og inngår blant annet i Ulvshale-Nyord viltreservat.

Nyord by

Nyord by er en bilfri landsby der innbyggerne opprinnelig levde av landbruk, fiske og losvirksomhet. Nyord kirke fra 1845 oppført av arkitekt Otto. M. Glahn med Fredriksberg Kirke som forbilde, sekskantet, klokketårn i tre. Utsiktshuset Møllestangen ligger på øyas høyeste punkt, 16 meter over havet. Lystbåthavnen har plass til 60 båter. Den store Bromlandsstenen ligger vest for havnen, og et sagn forteller at nyfødte barn kommer fra denne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg