Norzink er det tidligere navnet på industriselskapet som produserer sink ved en fabrikk i Odda. Siden oppkjøpet i 2004 av det svenske selskapet Boliden AB har fabrikken gått under navnet Boliden Odda.

Selskapet ble grunnlagt i 1924 som Det Norske Zinkkompani av det belgiske gruveselskapet Compagnie Royale Asturienne des Mines. Selskapet tok i 1976 navnet Norzink, og produserte sink, aluminiumfluorid, svovelsyre, kadmium og anhydritt.

I 2001 ble Norzink overtatt av finske Outokumpu, som moderniserte fabrikken og i 2004 solgte selskapet til det svenske Boliden, og Norzink fikk navnet Boliden Odda AS. Boliden eide tidligere (1964–2001) halvparten av aksjene i Norzink i samarbeid med britiske eiere (blant andre Rio Tinto fra 1989).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Selskapet heter Boliden Odda.

svarte Tomaris Semet

Hei, Svein. Artikkelen inngår i norsk næringslivshistorie, derfor omtales den her ved sitt tidligere navn. Bedriftens nye navn er nevnt flere ganger i artikkelen. Med beste hilsen Tomaris.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg