Norsk fjellbygdbunad for kvinner og menn

Norsk fjellbygdbunad
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Norsk fjellbygdbunad er utviklet av Lillemor Johnsen. Kvinnebunaden ble satt i produksjon i 1973, og mannsbunaden noe seinere. Begge er fritt komponert uten rot i folkedrakttradisjon fra noe bestemt område. Blomstene som er brodert og elementer av fasongen knytter bunadene til fjellbygdene.

Draktdeler, kvinne

Livkjole

Bunaden har i utgangspunktet livkjolefasong, og livet har tilnærmet firskåren halsringing. Stakken er foldelagt, og har en brodert bord av rypebær nederst. Livkjolen lages i mellomblå eller offwhite farge.

Fra nederkanten på halsringinga foran og helt ned til stakkekanten, går et panel med broderi. Blomstene er reinrose, mogop og snøsildre. Panelet festes ved hjelp av ei sølje øverst på høyre side.

Skjorte

Det brukes ei enkel bomullsskjorte uten broderi.

Lomme

Det er ei løslomme i samme stoff som livkjolen, med et utvalgt broderi. Den henger i en krok i livlinja, til venstre for panelet.

Hodeplagg

Lua til bunaden har fasong som er inspirert av honnluvene som var i tradisjonell bruk i Nord-Østerdal. Lua har et rektangulært midtstykke som går fra isse til nakke. På hver side er det tilsydd halvmåneformede stykker med broderi. Lua kan ha knyteband i bomull, rustrøde til den blå bunaden og grønne til den hvite.

Ytterplagg

Som ytterplagg er det lagd en kep i samme stoff og farge som livkjolen. Den blå er fôret med rustrødt stoff, den hvite med hvit.

Understakk og strømper

Det brukes rustrøde strømper til den blå bunaden, og grønne til den hvite.

Metall

Det er designet eget sølv til bunaden, utført av Juhls sølvsmie i Kautokeino. Sølvet består av ei stor og ei lita sølje, mansjettknapper og lommelås samt eventuelle kephekter. Lommelåsen er enten i sølv eller sølvplett.

Draktdeler, mann

Trøye

Mannsbunaden har offwhite trøye. Den har nedbrettet krage og slag, og det er broderier både foran og bak samt på kragen og slagene. Trøya er enkeltspent med metallknapper.

Bukse

Buksene er i blått ullstoff. Det brukes langbukser eller knebukser etter ønske.

Skjorte

Det brukes ei enkel bomullsskjorte uten broderi.

Metall

Juhls sølvsmie har designet sølv av samme type som til kvinnebunaden. Dette består av ei lita sølje og mansjettknapper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg