Norsk Magazin for Lægevidenskaben

Artikkelstart

Norsk Magazin for Lægevidenskaben var et norsk medisinsk tidsskrift som ble utgitt i årene 1840 til 1938. Det var det dominerende tidsskriftet i norsk medisin i denne perioden.

Magazinet, som det gjerne ble kalt, ble etablert av Lægeforeningen i Christiania. Det var det andre medisinske fagtidsskriftet i Norge. Det første var Eyr, som utkom i årene 1826–1837.

Et viktig innslag i Magazinet var referatene fra møtene i Det norske medicinske Selskab. Disse møtene var det sentrale faglige møtestedet for norske leger i hovedstaden. Det var her de viktige diskusjonene i norsk medisin foregikk. Å lese disse referatene, eller forhandlingene, som de ble kalt, gir dermed innsikt i datidens medisinske tenkning og praksis. På denne tiden var det vanlig å publisere vitenskapelige artikler på morsmålet, og mange viktige fagartikler sto på trykk i Magazinet.

Grunnleggere og første redaktører var Christian Boeck, Andreas Christian Conradi, Christen Heiberg, Jens Johan Hjort og Frederik Holst.

Etter 99 årganger var det slutt. I 1939 slo Magazinet seg sammen med sju nordiske, nasjonale tidsskrifter og ble til Nordisk Medicin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg