Frederik Holst var en norsk lege, professor i medisin og en viktig premissleverandør for organiseringen av helsevesenet i Norge tidlig på 1800-tallet.
Holst nedla et betydelig arbeid for et bedret psykiatri- og fengselsvesen. Han ledet en offentlig kommisjon med oppdrag å utrede kårene for de «sinnssyke» i Norge på 1820-tallet, og han skrev en utredning om fengselsvesenet basert på observasjoner av britiske fengsel. I begge tilfeller framhevet han betydningen av en hensiktsmessig utforming av selve bygningen for å kunne oppnå en helbredelse av de syke eller en rehabilitering av de kriminelle. Han var også medlem av kommisjonen som i 1847 leverte utkast til Lov om medisinalvesenet i Norge. Dette utkastet var en viktig del av forarbeidene til Sunnhetsloven av 1860.
Han hadde også en vesentlig andel i den første norske farmakopé (1855).
Holst var den siste nordmann hvis medisinske embetseksamen ved Universitetet i København (i 1815) ble gjort gjeldende også i Norge, og han ble i 1817 den første dr.med. ved Universitetet i Oslo. Fra 1818 var han stadsfysikus i Oslo, og fra 1824 til 1865 professor i farmakologi, toksikologi og hygiene ved universitetet. Han var en av stifterne av Det Norske Medicinske Selskab i Oslo (1833) og av det første norske medisinske fagtidsskriftet Eyr i 1826.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.