Frederik Holst var en norsk lege, professor i medisin og en viktig premissleverandør for organiseringen av helsevesenet i Norge tidlig på 1800-tallet.

Holst nedla et betydelig arbeid for et bedret psykiatri- og fengselsvesen. Han ledet en offentlig kommisjon med oppdrag å utrede kårene for de «sinnssyke» i Norge på 1820-tallet, og han skrev en utredning om fengselsvesenet basert på observasjoner av britiske fengsel. I begge tilfeller framhevet han betydningen av en hensiktsmessig utforming av selve bygningen for å kunne oppnå en helbredelse av de syke eller en rehabilitering av de kriminelle. Han var også medlem av kommisjonen som i 1847 leverte utkast til Lov om medisinalvesenet i Norge. Dette utkastet var en viktig del av forarbeidene til Sunnhetsloven av 1860.

Han hadde også en vesentlig andel i den første norske farmakopé (1855).

Holst var den siste nordmann hvis medisinske embetseksamen ved Universitetet i København (i 1815) ble gjort gjeldende også i Norge, og han ble i 1817 den første dr.med. ved Universitetet i Oslo. Fra 1818 var han stadsfysikus i Oslo, og fra 1824 til 1865 professor i farmakologi, toksikologi og hygiene ved universitetet. Han var en av stifterne av Det Norske Medicinske Selskab i Oslo (1833) og av det første norske medisinske fagtidsskriftet Eyr i 1826.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.