Christen Heiberg var en norsk lege som var en av 1800-tallets mest profilerte norske, medisinske universitetslærere.

Heiberg var Dr.med. 1830, og fra 1836 professor i kirurgi ved Universitetet i Oslo. «Christen kniv» ble han angivelig kalt.

Norsk nasjonal medisin utviklet seg i løpet av 1800-tallet fra omtrent ingenting, da det nye universitetets medisinske fakultet begynte sin virksomhet i 1814 og frem til slutten av århundret, da norsk medisin holdt internasjonal standard. Kunnskapsoverføringen fra utlandet skjedde overraskende ofte ved at norske leger foretok lange, kostbare og strabasiøse studiereiser til sykehus og universiteter i utlandet, der de så og lærte. Noen fikk en eller annen form for stipend eller annen understøttelse, men enkelte reiste ut på egen bekostning, hvilket er imponerende i en tid da det å være lege slett ikke behøvde å være særlig innbringende.

I Det norske medicinske Selskabs arkiv finnes tre små notisbøker, skrevet av Christen Heiberg. Sammen med den også nyuteksaminerte kollegaen Christian Wisbech (1801–1869) hadde han fra juni 1823 til september 1824 vært på studiereise til Danmark og . De tre notisbøkene er således førstehånds kilder til datidens internasjonale medisinske verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.