Christen Heiberg (norsk lege)

Faktaboks

Christen Heiberg
Født
28. november 1799, Bergen
Død
18. mars 1872, Christiania
Christen Heiberg.

Artikkelstart

Christen Heiberg var en norsk lege som var en av 1800-tallets mest profilerte norske, medisinske universitetslærere.

Heiberg var dr.med. 1830, og fra 1836 professor i kirurgi ved Universitetet i Oslo. «Christen kniv» ble han angivelig kalt.

Medisin i Norge på 1800-tallet

Norsk nasjonal medisin utviklet seg i løpet av 1800-tallet fra omtrent ingenting, da det nye universitetets medisinske fakultet begynte sin virksomhet i 1814 og frem til slutten av århundret, da norsk medisin holdt internasjonal standard. Kunnskapsoverføringen fra utlandet skjedde overraskende ofte ved at norske leger foretok lange, kostbare og strabasiøse studiereiser til sykehus og universiteter i utlandet, der de så og lærte. Noen fikk en eller annen form for stipend eller annen understøttelse, men enkelte reiste ut på egen bekostning, hvilket er imponerende i en tid da det å være lege slett ikke behøvde å være særlig innbringende.

I Det norske medicinske Selskabs arkiv finnes tre små notisbøker, skrevet av Christen Heiberg. Sammen med den også nyuteksaminerte kollegaen Christian Wisbech (1801–1869) hadde han fra juni 1823 til september 1824 vært på studiereise til kontinentet. De tre notisbøkene er således førstehånds kilder til datidens internasjonale medisinske verden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg