Norsk Haandlexikon for almennyttige Kundskaber var det første norskproduserte konversasjonsleksikonet, og det første egentlig "nasjonale" leksikonet i Norge. Det kom ut i tre bind i perioden 1881-1888 på Chr. Johnsens forlag i Kristiania. Redaktør for leksikonet var forlagets eier, journalist, politiker og stortingsmann Christian Johnsen (1815-1898). Verket ble trykket i Chr. Knudsens trykkeri i Christiania.

Leksikonet besto både av utenlandske artikler, oversatt av redaksjonssekretær Hans Brekke, men også rundt 3000 "norske Artikle og Navne" - noe som gjorde utgivelsen nyvinnende og unik. I etterordet skriver Johnsen at leksikonet "er udarbeidet særlig med norske Personer og Forhold for Øie".

65 bidragsytere sto for de norske oppslagene, og blant forfatterne finnes flere kjente navn fra samtidas vitenskap: Carl A. Bjerknes, Ludvig Aubert, Johan Storm, Marcus Monrad og Henrik Mohn. Christian Johnsen forfattet imidlertid langt de fleste innførslene selv.

Verket var ikke illustrert, og ofte mangelfullt når det gjaldt faglige detaljer. Til tross for at det ikke ble noen stor salgssuksess, ble Norsk Haandlexikon utgitt i ettbindsversjon i 1892, som Haandbog til brug for alle. Den kom i tre utgaver.

Christian Johnsen hadde tidligere etablert det illustrerte ukebladet Almuevennen (1848-1893). Bladet bød på underholdning, nyheter og opplysende tekster, og var i likhet med Norsk Haandlexikon et opplysningsprosjekt rettet mot de brede lag av befolkningen.

  • "Norsk Haandlexikon" i All verdens kunnskap. Leksikon gjennom to tusen år. Red. Siv Frøydis Berg, Øivind Berg, Sine Halkjelsvik Bjordal og Helge Jordheim. Forlaget Press,  Nasjonalbiblioteket, Universitetet i Oslo, Oslo 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.