Første bind

Norsk Haandlexikon for almennyttige Kundskaber var det første norskproduserte konversasjonsleksikonet, og det første egentlig «nasjonale» leksikonet i Norge. Det kom ut i tre bind i perioden 1881-1888 på Chr. Johnsens forlag i Kristiania.

Første bind
Av .

Norsk Haandlexikon for almennyttige Kundskaber var det første norskproduserte konversasjonsleksikonet, og det første egentlig «nasjonale» leksikonet i Norge.

Leksikonet kom ut i tre bind i perioden 1881-1888 på Chr. Johnsens forlag i Kristiania. Redaktør for leksikonet var forlagets eier, journalist, politiker og stortingsmann Christian Johnsen (1815-1898). Verket ble trykket i Chr. Knudsens trykkeri i Christiania.

Innhold

Leksikonet besto både av utenlandske artikler, oversatt av redaksjonssekretær Hans Brekke, men også rundt 3000 «norske Artikle og Navne» – noe som gjorde utgivelsen nyvinnende og unik. I etterordet skriver Johnsen at leksikonet «er udarbeidet særlig med norske Personer og Forhold for Øie».

Verket var ikke illustrert, og ofte mangelfullt når det gjaldt faglige detaljer. Til tross for at det ikke ble noen stor salgssuksess, ble Norsk Haandlexikon utgitt i ettbindsversjon i 1892, som Haandbog til brug for alle. Den kom i tre utgaver.

Forfattere

65 bidragsytere sto for de norske oppslagene, og blant forfatterne finnes flere kjente navn fra samtidas vitenskap: Carl A. Bjerknes, Ludvig Aubert, Johan Storm, Marcus Monrad og Henrik Mohn. Christian Johnsen forfattet imidlertid langt de fleste innførslene selv.

Christian Johnsen hadde tidligere etablert det illustrerte ukebladet Almuevennen (1848-1893). Bladet bød på underholdning, nyheter og opplysende tekster, og var i likhet med Norsk Haandlexikon et opplysningsprosjekt rettet mot de brede lag av befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • «Norsk Haandlexikon» i All verdens kunnskap. Leksikon gjennom to tusen år. Red. Siv Frøydis Berg, Øivind Berg, Sine Halkjelsvik Bjordal og Helge Jordheim. Forlaget Press, Nasjonalbiblioteket, Universitetet i Oslo, Oslo 2012.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg