Almuevennen

Avishode til Almuevennen
Almuevennen.
Almuevennens utgiver og redaktør var Johan Christian Johnsen, stortingsmann fra Stavanger og seinere riksrevisor. Han tok sete i Stortinget i 1848 og ga ut første nummer av bladet i 1849. Folke opp lysning, avhold og misjon var hans program både på Stortinget og i avisspaltene. Johnsen ga også ut og skrev egenhendig det meste av Norges første konversasjonsleksikon, det tre bind sterke Norsk Haandlexikon for almennyttige Kundskaber. Før han startet Almuevennen, redigerte Johnsen noen år Stavanger Amtstidende (1843–1846) og startet månedstidsskrift et For Ungdommen (1846–1847) og Missionsblad for Børn (1847). Almuevennen og trykkeriet skaff et ham en tid så gode inntekter at han også kunne gi pengebidrag til en rekke vitenskapelige arbeider.
Johan Christian Johnsen
Stortingsarkivet.

Almuevennen var et norsk ukeblad som utkom i perioden 1848–93. Almuevennen var grunnlagt av statsrevisor Johan Christian Johnsen som «et Ugeblad til Oplysningens Fremme blandt Menigmand».

Bladet fikk stor betydning for den politiske utviklingen, særlig på landsbygda. I sin glanstid i begynnelsen av 1870-årene hadde Almuevennen et opplag på rundt 22 000. Den liberale tone som preget bladet til å begynne med, ble etter hvert mer konservativ. Redaktør var hele tiden bladets eier, Johan Christian Johnsen.

I 1893 ble bladet slått sammen med det konservative Fædrelandet til dagsavisen Landsbladet, som utkom til 1911 med Vilhelm Aubert som redaktør.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg