Nemko

Artikkelstart

Nemko er et uavhengig selveid norsk selskap (stiftelse) som driver med produkttesting og sertifisering av elektriske produkter og systemer.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere Norsk Elektrisk Materiellkontroll

Selskapets uttrykte formål er å "dekke Norges behov for å ha et internasjonalt konkuransedyktig og anerkjent prøvelaboratorium og sertifiseringsorgan som gjennom sin kompetanse og uavhengige stilling kan bidra til trygghet ved omsetning og bruk av elektrisk utstyr".

Nemkos virksomhet omfatter i dag også andre nærliggende tjenester vedrørende teknisk sikkerhet og pålitelighet. Gjennom sin tilstedeværelse i 20 land tilbyr Nemko testing, inspeksjons- og sertifiseringstjenester for produkter og systemer verden over, samt at de er behjelpelig med å skaffe markedsadgang for norske produkter internasjonalt.

Historie

NEMKO ble opprettet i 1933, og var frem til 1990/1991 obligatorisk prøveinstans for elektrisk materiell som skulle brukes i det norske strømnettet; alt elektrisk materiell og utstyr skulle være NEMKO-merket. Kravet om NEMKO-merking ble opphavet da Norge i 1990 ble medlem av EØS, og de europeiske direktivene for sikkerhet ble implementert også i Norge. Samtidig ble Nemko AS etablert som en selvstendig stiftelse.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg