afrikaaner

Sør-Afrikas siste apartheid-president, Frederik Willem de Klerk, hører til landets afrikaaner-befolkning. Her sammen med ANCs sjefsforhandler, og fra 2018 president Cyril Ramaphosa (til høyre), og ANC-leder og president Nelson Mandela (til venstre).

Artikkelstart

Afrikaaner er en betegnelse på den delen av befolkningen i det sørlige Afrika som stammer fra de tidlige særlig nederlandske, men også franske og tyske, innvandrerne, og som snakker språket afrikaans.

Faktaboks

Uttale
-ˈa:nər
Også kjent som

afrikander

nederlandsk: Afrikaander

afrikaans: Afrikaner

I Sør-Afrika bor det drøyt 2,7 millioner afrikaaner, og disse utgjør litt mer enn halvparten av landets hvite befolkning. Namibia, Zambia, Botswana og eSwatini (Swaziland) har også en mindre andel afrikaaner i befolkningen.

Afrikaanerne har tidligere blitt kalt «Afrikas hvite stamme». De føler gjerne at de hører hjemme i Sør-Afrika, og de har ikke, slik mange av de engelsktalende hvite, noe annet «hjemland» å reise til. Afrikaanerne har derfor alltid sterkt holdt på sin kultur og sitt krav på retten til å leve i Sør-Afrika, helt fra boerkrigene mot britene til under og etter apartheidregimet. Generelt sett er afrikaanerne derfor den mest konservative delen av de hvite sørafrikanerne, og det var under afrikaanernes styre apartheidpolitikken ble satt ut i livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg