James Barry Munnik Hertzog

Faktaboks

James Barry Munnik Hertzog
Født
1866, nær Wellington, Kappkolonien, Sør-Afrika
Død
21. november 1942, Pretoria, Sør-Afrika

Artikkelstart

James Barry Munnik Hertzog var en sørafrikansk offiser og politiker.

Hertzog var en av boernes mest berømte generaler under krigen mot britene fra 1899 til 1902 (den andre boerkrigen). I 1913 stiftet han sitt eget parti, Nasjonalistpartiet.

Hertzog stod for en ytterliggående boer-nasjonalistisk ideologi og mente at boernes økonomiske og kulturelle interesser ikke var godt nok ivaretatt i Sør-Afrikarepublikken.

Nasjonalistpartiet fikk mer oppslutning under den økonomiske krisen på 1920-tallet, ikke minst fra hvite småbønder og arbeidere som fryktet konkurranse fra det afrikanske flertallet.

Regjeringsmakt

I 1924 dannet Hertzog regjering sammen med det hvite arbeiderpartiet, og han satte i gang en rekke tiltak som pekte frem mot apartheidsystemet. Under hans ledelse begynte man også en industrialiseringspolitikk som skulle gjøre landet mindre avhengig av utenlandsk kapital og britiske gruveinteresser.

På 1930-tallet smeltet Nasjonalistpartiet sammen med general Jan Christiaan Smuts' Sør-Afrikaparti, og Hertzog ble sittende som statsminister frem til 1939.

Under andre verdenskrig sympatiserte Hertzog med tyskerne og forsøkte å hindre at Sør-Afrika gikk inn i krigen på britisk side. I 1940 ble han tvunget til å gå av som partileder, og gikk da også ut av parlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg