Faktaboks

Motown Records
Etymologi
av Motortown, et populært navn på «bilbyen» Detroit
Uttale
mˈoutaun rˈekədz
Supremes, The

The Supremes. Diana Ross (til høyre) startet sin karriere sammen med The Supremes (Florence Ballard og Mary Wilson) i 1960-årene.

Av /NTB Scanpix ※.
The Temptations

The Temptations fotografert i 1966

Av /NTB Scanpix ※.
The Jackson 5
The Jackson 5
Av .

Motown Records, amerikansk plateselskap grunnlagt i Detroit i 1959 av låtskriveren Berry Gordy jr. (født 1929), best kjent for tallrike hits og sterke album i 1960- og 1970-årene med artister som The Supremes, The Temptations, Stevie Wonder og Marvin Gaye.

Selskapet har hatt en avgjørende innflytelse på utviklingen av afroamerikansk populærmusikk og sto for en av hovedretningene innen soulmusikken (de andre var Stax og Atlantic Records).

Gjennombrudd og Funk Brothers

Motowns gjennombrudd på de amerikanske poplistene kom i 1961 med Shop Around av The Miracles (utgitt i 1960) og listetopperen Please Mr. Postman av The Marvelettes. Da hadde Motown allerede bygd et studio i sine beskjedne lokaler i et boligområde i West Grand Boulevard i Detroit og ansatt produsenter, musikere, managere, arrangører, sekretærer og koreografer.

Selskapets fabelaktige og virtuose musikere ble verken kreditert eller honorert i form av royalties for sitt arbeid med å utvikle og arrangere musikken og fikk først anerkjennelse under navnet The Funk Brothers i 1989, som følge av Allan Slutskys bok Standing in the Shadows of Motown, der han fortalte historien til bassist James Jamerson, gitarist Robert White, keyboardist Earl Van Dyke med flere. The Funk Brothers kunne arbeide opp til 14 timer om dagen, sju dager i uka i studioet de døpte «The Snakepit», der de spilte inn opp til tre slagere på én dag.

Blant de største artistene i Gordys «stall» var:

Motown ble snart et av de største foretakene i USA eid av svarte. Mellom 1960 og 1969 hadde det 79 Topp 10-hits i USA.

Etter gullalderen

I 1972 flyttet Motown til Los Angeles, og The Funk Brothes ble oppløst, mens studioet i Detroit ble stengt i 1974. I 1970-årene satset Gordy også på film, men fikk bare suksess med Lady Sings The Blues (1972).

Etter hvert gikk det imidlertid tyngre for selskapet. Mange av de største artistene gikk sine egne veier, og i 1988 ble Motown kjøpt opp av MCA, som nå eies som et underbruk av Universal Music. Motowns største suksess i 1990-årene var vokalgruppa Boyz II Men. På 2000-tallet har etiketten gitt ut artister som Erykah Badu, Michael McDonald og Ne-Yo.

I 2014 gikk Motown-etiketten videre til Capitol Music Group.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • George, Nelson: Where did our love go? : The Rise and Fall of the Motown Sound, 2007, isbn 978-0252074981

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg