Mosambik (Befolkning) (Maputo)

Utsikt over hovedstaden Maputo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Siden det ikke finnes et offisielt folkeregister i Mosambik, og siden folketallet har vært gjenstand for politiske stridigheter, råder det usikkerhet om det nøyaktige folketallet. Etter folketellingen i 2017 oppga det nasjonale statistikkbyrået tallet til 28,9 millioner innbyggere, men i 2019 var dette nedjustert til 27,9 millioner. Verdensbanken estimerte befolkningen i 2018 til 29,4 millioner.

Krig og tørke påvirket den demografiske utviklingen i 1980- og 1990-årene, men landet har siden hatt kraftig befolkningsvekst, og er nå på 2,9 prosent i året. Det er også en svært ung befolkning. Hele 45 prosent av befolkningen er under 15 år. Det fødes i snitt nesten fem barn per kvinne. Forventet levealder ved fødsel er 60,2 år i følge UNDPs indeks for menneskelig utvikling.

De største urbane befolkningskonsentrasjonene finnes i og rundt hovedstaden Maputo helt sør i landet (to til tre millioner), men den største befolkningskonsentrasjonen finnes i de senter-nordlige provinsene Nampula og Zambezia, med hele 40 prosent av befolkningen. Rundt 35 prosent av befolkningen bor i byer.

De største byene er hovedstaden Maputo (tidligere Lourenço Marques) og dernest forstadsbyen Matola tett ved. Andre store byer er havnebyen Beira, samt Nampula og Nacala, som er sentrum for den nordlige del av landet.

Befolkningen består av en stor mengde etniske grupper. Definisjonsvansker gjør det umulig å tallfeste gruppene nøyaktig, men det dreier seg trolig om minst 60. I det nordlige Mosambik er etniske grupper som Makua, Makonde, Yao og Lomwe blant de mest dominante. I de sentrale provinsene dominerer grupper som Ndau og Sena, og lenger sør Tsonga og Chopi. Etniske minoriteter er kinesere, indere (fra Goa) og pakistanere, sørafrikanere, foruten europeere, mest portugisere. Den portugisiske befolkningen, som talte mer enn 250 000 før 1975, var redusert til under 15 000 allerede kort tid etter selvstendigheten.

Religion

I Mosambik, som i de fleste områder i Afrika hovedsakelig bestående av bantu-befolkninger, er ulike varianter av animisme og forfedretro dypt innprentet i den lokale kulturen, også i moderne tid. Den portugisiske kolonialismen bragte med seg en sterk innflytelse av den katolske kirke. Handel og kontakt i det øst-afrikanske området med arabiske handelsfolk bragte med seg islam. I det 20. århundret kom også en stor mengde protestantiske misjonærer til landet. En anslår at minst tre fjerdedeler av befolkningen i dag bekjenner seg til en av disse tre religionene i noenlunde lik fordeling. I praksis vil svært mange kombinere ulike trosretninger samtidig, eller i ulike faser av livet. Religion har aldri vært kilde til større konflikter i Mosambik, men i desember 2017 dukket en terror-bevegelse opp i nord-Mosambik som omgir seg med propaganda for Islam. Dette har siden 2017 ført til betydelige destabilisering, særlig i Cabo Delgado-provinsen.

Språk

Portugisisk er det offisielle språket. I folketellingen i 2017 hevdet 13 prosent å ha portugisisk som morsmål, og rundt halvparten rapporterte at de snakker portugisisk i større eller mindre grad. Samtidig sier 98 prosent av befolkningen at de snakker ett eller flere bantuspråk.

En telling peker mot at 43 ulike bantuspråk i dag brukes i Mosambik:

  • makua (26 prosent) og lomwe (åtte prosent) er dominerende i de nordlige områdene
  • thonga (tsonga), swazi, ronga og særlig shangana (elleve prosent) i de sørlige
  • videre tales blant annet nyanja i nordvest, og sena, tewe og ndau i de sentrale provinsene
  • Swahili brukes som handelsspråk i enkelte kyststrøk i nord

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg