Mosambik hadde i 2013 et beregnet folketall på 25 834 000 (Verdensbanken) og en befolkningsvekst på 2,5. Forventet levealder ved fødsel er 50,8 år for kvinner og 48,9 år for menn. Hele 45,4 % av befolkningen er under 15 år. Hver kvinne får i snitt 5,27 barn.

Ved selvstendigheten i 1975 forlot de fleste fra den portugisiske folkegruppen landet, noe som førte til en midlertidig befolkningsnedgang. Krig og tørke påvirket den demografiske utviklingen i 1980- og 1990-årene.

Befolkningen består av mer enn 60 ulike bantufolk, hvorav den største gruppen er makua-lomwe. Disse utgjør drøye halvparten av den samlede befolkningen, og er sammen med de islamiserte yao (3 %) og makonde (1 %) de viktigste av folkegruppene som lever nord for Zambezi. Sør for Zambezi lever bl.a. tsonga eller thonga (24 %) og shonafolket (6 %). Etniske minoriteter er kinesere, indere (fra Goa) og pakistanere, foruten europeere, mest portugisere. Den portugisiske befolkningen, som talte mer enn 250 000 før 1975, var redusert til under 15 000 allerede kort tid etter selvstendigheten.

Kystlandet er den tettest befolkede delen av Mosambik, særlig områdene nord for Zambezideltaet. Det store flertallet av befolkningen bor på landsbygda, og mange lever fortsatt i naturalhushold. Bybefolkningen teller omkring 10 %. De største byene er hovedstaden Maputo (tidl. Lourenço Marques), havnebyen Beira og Nampula, som er sentrum for den nordlige del av landet.

I Mosambik, som i de fleste områder i Afrika hovedsaklig bestående av bantu-befolkninger, er ulike varianter av animisme og forfedre dypt innprentet i den lokale kulturen, også i moderne tid. Den portugisiske kolonialismen bragte med seg en sterk innflytelse av den katolske kirke, mens handel og kontakt i det øst-afrikanske området med arabiske handelsfolk bragte med seg islam. I det 20. århundret kom en en stor mengde protestantiske misjonærer også til landet. En anslår at minst tre fjerdedeler av befolkningen i dag bekjenner seg til en av disse tre religionene i noenlunde lik fordeling. I praksis vil svært mange kombinere ulike trosretninger samtidig, eller i ulike faser av livet.

Portugisisk er offisielt språk. I folketellingen i 2007 hevder litt over 10 prosent å ha portugisisk som morsmål, og rundt halvparten rapporterer at de snakker portugisisk. Samtidig sier ca. 98 prosent av befolkningen at de snakker ulike bantuspråk. En telling peker mot at 43 ulike bantuspråk i dag brukes i Mosambik, hvorav makua er fremherskende i de nordlige kystområdene, thonga (tsonga), swazi, ronga og særlig shangana i de sørlige. Videre tales bl.a. nyanja i nordvest, lomwe i nordøst og midtre deler, og sena, tewe og ndau i de sentrale provinsene. Swahili brukes som handelsspråk i nord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.