Faktaboks

Mobil Corporation
Uttale
mˈoubi:l kå:pərˈeiʃn
Logo
Logo
Av .
Mobil Nordkjosbotn
Mobil hadde tidligere et omfattende distribusjonsnett i Norge. Bildet er fra Nordkjosbotn omkring 1970.
Av /Statsarkivet i Stavanger.
Lisens: CC BY 2.0

Mobil Corporation var et tidligere amerikansk oljeselskap med opprinnelse i Standard Oil Company of New York (Socony), en del av Standard Oil-trusten, som ble oppløst i 1911. Socony ble i 1931 sammensluttet med Vacuum Oil Company (grunnlagt i 1866) til Socony-Vacuum, fra 1955 under navnet Socony Mobil Oil Company, fra 1966 Mobil Oil Corporation og fra 1976 Mobil Corporation. Hovedkontoret lå i Fairfax, Virginia.

Selskapet var et av verdens største oljeselskap og ble i 1999 sammensluttet med Exxon Corporation til ExxonMobil, hvor Mobil fremdeles er et stort varemerke for petroleumsprodukter og bensinstasjoner.

Mobil fikk et norsk datterselskap 1918, til 1951 under navnet Norsk Vacuum Oil Company. Mobils norske bensinstasjoner ble 1992 overtatt av Norsk Hydro. Mobil drev fra 1974 virksomhet på norsk kontinentalsokkel og var operatør på feltet Statfjord til 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg