Faktaboks

Milton Keynes
Uttale
mˈiltən kɛinz

Milton Keynes er en by og samvirkemyndighet i Storbritannia, England, i grevskapet Buckinghamshire, 72 kilometer nordvest for London. Byen hadde 207 057 innbyggere ved folketellingen i 2011, mens området for samvirkemyndigheten hadde 248 821 innbyggere og et areal på 310 kvadratkilometer.

Milton Keynes ble anlagt som new town i 1967 for å avlaste boligpresset i London, og er den mest kjente av en rekke slike nye byer anlagt innen pendleravstand fra London fra 1960-årene og utover. Den sørlige delen er hovedsakelig urban, mens den nordlige har forblitt stort sett landlig. Området har fått stor vekst og fra 1967 til 2011 ble folketallet firedoblet, og det stiger fortsatt. Milton Keynes består av de tidligere småbyene Bletchley, Wolverton og Newport Pagnell, samt femten mindre landsbyer.

Næringslivet har en høy grad av entreprenører og gründere, og en rekke nasjonale og internasjonale bedrifter har hovedkontor i Milton Keynes, for eksempel Mercedes-Benz, Suzuki, Volkswagen og Red Bull Racing. Hovedtyngden av bedriftene er likevel små og mellomstore med færre enn 250 ansatte. Byens universitet, Open University fra 1969, er også en stor arbeidsgiver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg