DVB

DVB, av eng. Digital Video Broadcasting, digital video kringkasting, se digitalfjernsyn.

Tidlig i 1990-årene dannet noen interesserte organisasjoner og industriselskaper det som ble kalt European Launching Group, ELG, som skulle utvikle et harmonisk system for overføring av digitalfjernsyn med tilhørende lyd og kontrollsignaler over alle aktuelle media, og spesielt over de viktigste som eterkringkasting, kabelanlegg og satellitt. Senere ble ELG omdannet til DVB, Digital Video Broadcasting, med hovedsete hos EBU, den europeiske kringkastingsunion i Geneve. DVB-organisasjoen har vel 250 medlemmer, organisasjoner og bedrifter (2004).

DVB-S, overføringssystem for satellitt, standardisert 1994, nå videreutviklet til et nytt system, DVB-S2.

DBC-C, system for kabeloverføring. En videreutvikling, DVB-C2, ble godkjent av DVBs styre i april 2009. Den vil bli publisert som ETSI-standard senere i 2009. DVB-C2 vil bli tatt i bruk av de første kabelnettoperatørene i 2010.

DVB-T, overføring på enfrekvensnett fra bakkebaserte sendere. Stortinget vedtok i 2004 at DVB-T skal bygges ut i Norge. En viderutvikling, DVB-T2, ble godkjent av DVBs styre i juni 2008. ETSI-standarden for DVB-T2 vil bli publisert i 2009. En mulig overgang til DVB-T2 i et område med DVB-T vil kreve nøye planlegging, og det kan være nødvendig å operere begge typer systemene samtidig.

DVB-H, system for distribusjon av fjernsynsignaler til små, håndholdte mottakere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg