Menneskerettighetsutvalget er et utvalg som ble opprettet i 2009 for å utrede og fremme forslag til en begrenset revisjon av Grunnloven for å styrke menneskerettighetenes stilling ved å gjøre sentrale menneskerettigheter til del av Grunnloven.

Utvalgets arbeid inngikk som en del av Stortingets forberedelser til grunnlovsjubileet i 2014. Utvalget, som hadde Inge Lønning som leder, leverte sin rapport 10. januar 2012. Her ble det foreslått at ulike menneskerettigheter grunnlovsfestes i en rekke nye og endrede grunnlovsparagrafer. Utvalgets forslag dannet basis for flere grunnlovsforslag fremmet av en tverrpolitisk gruppe stortingsrepresentanter 28. september 2012.

Forslagene kunne ikke behandles før etter at det nye Stortinget trådte sammen etter valget i 2013. Dette skyldes bestemmelsen i Grunnlovens daværende paragraf 112 (tilsvarer nåværende paragraf 121) om at grunnlovsforslag som er fremmet i én valgperiode, ikke kan behandles før i neste valgperiode. Forslagene ble etter 2013-valget tatt under behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som avga innstilling 7. mai 2014. Behandlingen i Stortinget skjedde 13. mai 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg