McCune-Reischauer er et system for å skrive koreansk med latinske bokstaver, oppkalt etter opphavsmennene, amerikanerne George McCune og Edwin O. Reischauer, som lagde systemet i 1937. Frem til år 2000 var det også offisiell transkriberingsstandard i Sør-Korea, mens en tilpasset utgave fremdeles er den offisielle standarden i Nord-Korea.

Dette transkriberingssystemet gjengir den faktiske uttalen til de koreanske ordene og er ikke en en-til-en gjengivelse av den koreanske rettskrivningen.

Konsonantene tilsvarer i all hovedsak engelsk uttale:

bokstav
fremlyd k kk n t tt l m p pp s ss Ø ch tch ch' k' t' p' h
mellom stemte lyder g kk n d tt r m b pp s ss ng j tch ch' k' t' p' h
utlyd k k n t t l m p p t t ng t t t k t p t

I Nord-Korea skrives h for å vise aspirerte konsonanter, og ikke apostrof.

I dag er det også vanlig å skrive s foran fremre lyder som i, y og ü som sh, fordi uttalen i denne stillingen er som norsk sj og ikke som s. Opprinnelig var det bare stavelsen shwi som ble skrevet med h.

Ø står for tom konsonant. Alle stavelser må begynne med et konsonanttegn i koreansk rettskrivning. Når det ikke er en uttalt konsonant i fremlyd, skrives en 0 for å vise at det ikke er noen konsonant der. Denne 0-en gjengis ikke i transkriberte ord.

Vokalene gjengis som følger:

a ya ŏ o yo u yu ŭ i ae yae e ye oe/ö wi/ü ŭi wa wae we

ö og ü skrives oftest oe og wi. Mange koreanere uttaler i dag disse lydene som we og wi i stedet for ö og ü.

Mange har også sammenfall av åpen og lukket o, men forskjellen i skrivemåte mellom ŏ og o opprettholdes, stort sett, bortsett fra stavelsen wŏ, som ofte skrives wo, siden denne stavelsen kun forekommer med åpen o og derfor ikke skaper noen tvil om uttalen.

For mer om uttalen av de koreanske bokstavene og lydskrift med det internasjonale fonetiske alfabetet, se artikkelen om det koreanske skriftsystemet han'gŭl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg