Faktaboks

Mbella Sonne Dipoko
Født
1936
Død
5. desember 2009

Mbella Sonne Dipoko var en av de mest kjente forfatterne fra den engelskspråklige delen av Kamerun. Han gjorde seg også bemerket som kunstmaler.

Romaner og lyrikk

Dipoko arbeidet i ungdommen som forsikringsagent og journalist både i sitt fødeland og i Nigeria. Fra 1960 til 1968 bodde han i Paris, men i motsetning til de fleste forfatterne fra Kamerun, skrev han ikke på fransk.

Gjennombruddet hans kom med romanen A Few Nights and Days (1966). Den foregår i Paris og skildrer livet til en liten gruppe studenter med ulik bakgrunn. Blant dem er en ung afrikaner som både har et forhold til en svensk kvinne og til en kvinne fra hans eget land. Dipokos andre roman, Because of Women (1969), regnes som hans mest betydningsfulle bok. Hovedpersonen her er en ung sjarmør som har en rekke kortvarige kvinnehistorier, men som ikke er i stand til å etablere varige forhold.

Som lyriker er Dipoko særlig kjent for diktsamlingen Black and White in Love (1972). Han skrev også en rekke enkeltstående dikt som ble publisert i aviser og tidsskrifter. Noen av diktene hans regnes i dag blant klassikerne innenfor afrikansk lyrikk, og han er representert i mange litterære antologier.

Erotikk og engasjement

Dipoko ble særlig kjent for sine erotiske skildringer som er langt mer åpenhjertige enn dem man ellers finner i afrikansk diktning på denne tiden. Men han var også en engasjert forfatter som kjempet for de svarte afrikanernes rettigheter og kritiserte europeernes alt for store innflytelse også etter at Kamerun hadde fått politisk selvstendighet. I ungdommen er de erotiske temaene ofte forbundet med en religiøs grunnholdning som også kan ha et kristent islett. Senere trer de kristne temaene i bakgrunnen og han blir mer preget av sosialistiske idealer.

Dipoko mente at de franskspråklige forfatterne i Kamerun fikk alt for stor oppmerksomhet sammenliknet med de engelskspråklige. Særlig var han kritisk til begrepet la négritude, som han mente innebar at svarte afrikaneren ble tillagt tradisjonelle verdier og idealer som var til hinder for utviklingen av afrikansk kultur. Selv er Dipoko blitt anklaget for å stå for en del kvinnefiendtlige holdninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg