Faktaboks

Maximinus Thrax

Gaius Julius Verus Maximinus

Maximinus I

Født
175, Thrakia, Romerriket (nåtidens Bulgaria)
Død
238, Aquileia, Romerriket (nåtidens Aquileia, Italia)
Maximinus Thrax
Romersk byste som forestiller Maximinus Thrax, utstilt i Kapitol-museet i Roma.
Av /Jastrow (foto).

Maximinus Thrax var romersk keiser fra år 235 til 238.

Maximinus var født i Thrakia og fikk tilnavnet Thrax. Han ble utnevnt til keiser av sine soldater i Mogontiacum (nåtidens Mainz, Tyskland), da hæren var misfornøyd med nølingen til den sittende keiser Alexander Severus. Hele hæren i nord sluttet seg til ham og Alexander ble drept.

Maximinus var ikke av adelig byrd og usikker på sin posisjon, så han forsøkte å holde keisermakten fra sin posisjon ved den nordlige grensen og fortsatte krigføringen mot germanere der. Hans fravær fra Roma og manglende bred støtte utløste et opprør ledet av Gordianus. Maximinus mistet gradvis støtte, også fra hæren, og ble drept i borgerkrigen.

Maximinus innleder den såkalte «soldatkeisertiden» i romersk historie (235–284), som kjennetegnes av at over 20 keisere med basis i ulike deler av riket og egne hæravdelinger, drev blodige kamper om makten og keiserverdigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg