Mavi Marmara, tyrkisk-registrert skip som i 2010 deltok i en internasjonal konvoi med hjelpesendinger til Gaza, da det ble bordet av israelske kommandosoldater og innbrakt til Ashdod.

Mavi Marmara seilte i en konvoi på seks skip som ville bryte den israelske blokaden av Gaza. Målet var å bringe mat, medisiner og bygningsmaterialer inn i det palestinske området. Israelske myndigheter advarte mot å seile mot Gaza, og 31.mai 2010 ble Mavi Marmara, med 590 aktivister fra flere land om bord, bordet av israelske militære styrker. Det kom til kamp mellom de israelske soldatene og en gruppe blant aktivistene. Totalt ni aktivister ble drept. Skipet ble så tatt inn til Ashdod, og passasjerer tatt i forvaring og utvist fra Israel. Aksjonen ble internasjonalt fordømt, og flere granskinger ble gjennomført.

I kjølvannet av hendelsen oppstod det en diplomatisk krise mellom Tyrkia  og Israel. Denne ble først løst sommeren 2016 da Israel gikk med på å betale erstatning til ofrenes familier, samt å gi Tyrkia tilatelse til å bygge humanitær infrastruktur på Gaza.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.