Faktaboks

Mattis Øybø
Født
1971
Portrettbilde

Mattis Øybø er en norsk forfatter, redaktør og kritiker.

Bakgrunn

Øybø er oppvokst i Bærum og bor i dag i Nordre Follo. Han har studert litteraturvitenskap, tysk og medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Han jobber som redaktør i Tiden Norsk Forlag.

Forfatterskap

O

Øybø vakte betydelig oppmerksomhet med debutboken Alle ting skinner (2003), en thrilleraktig roman som blant annet tematiserer terrorisme. Ingen er alene (2007) handler om ensomhet og idealer og om kunst, historie og religion. Romanen er oversatt til dansk. Øybøs tredje roman, Karin og Kareem (2009), tar opp mediesamfunnets mørkere sider, samtidig som den tematiserer grensene mellom det personlige og det politiske, og mellom begjær og kjærlighet. Den er oversatt til svensk.

I 2017 ga Øybø ut Elskere, som fikk svært god omtale. Dette er en roman som finner sted i tiden etter 22. juli 2011, og som utforsker menneskelige relasjoner både på individ- og samfunnsplan.

Den siste overlevende er død kom ut i 2021. Dette er en roman om historie og om hvordan den lever, leses og fortelles. Øybø bruker andre verdenskrig som omdreiningspunkt og ser på sporene den har satt og fortsetter å sette i oss og mellom oss. Romanen ble nominert til P2-lytternes romanpris 2021.

Sammen med Henrik Helliesen Langeland og John Erik Riley gav Øybø i 2008 ut Amerikanske tilstander, en antologi med forfatterintervjuer og utvalgte oversatte noveller som gir et innblikk i hva som skjer i samtidens amerikanske litteratur.

Bibliografi

  • Den siste overlevende er død (Roman, Oktober 2021)
  • Elskere (Roman, Oktober 2017)
  • Karin og Kareem (Roman, Oktober 2009)
  • Amerikanske tilstander (Dokumentar og historie, Gyldendal 2008)
  • Ingen er alene (Roman, Oktober 2007)
  • Alle ting skinner (Roman, Oktober 2003)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg