Stefan, fra Matthew Paris' Historia Anglorum (British Library MS Royal 14 C VII  f. 8v). Malt mellom 1250 og 1259.

av Matthew Paris/British Library. Falt i det fri (Public domain)

Stefan av Blois var dattersønn av Vilhelm Erobreren og konge av England fra 1135 til sin død i 1154. Han ble valgt som Henrik 1s etterfølger, på tross av baronenes løfte om å velge Matilda til den neste regenten. Stefans bror var Henrik, biskop av Winchester.

Den nye kongen møtte raskt motstand. Henrik 1s uekte sønn Robert av Gloucester proklamerte sin støtte til halvsøsteren Matilda og gjorde opprør i 1138. Geoffrey av Anjou, Matildas ektemann, benyttet anledningen til å invadere Normandie, og David av Skottland invaderte England nordfra. Stefan sendte snart en hær under sin dronning Matilda av Boulogne til Kent for å gjenerobre Dover. En liten gruppe riddere ble sendt fra hoffet for å hjelpe til i forsvaret mot skottene, mens Stefan selv konsentrerte seg om gjenerobringen av Gloucestershire. Stefans kampanjer var i stor grad vellykket. Dover overga seg snart til dronningens styrker, mesteparten av Gloucestershire ble gjenerobret, og en fredsavtale ble inngått med skottene.

I mens satt Robert av Gloucester i Normandie hvor han forsøkte å overtale Matilda til å invadere England. Det skjedde i 1139 og borgerkrig brøt ut i hele England. Stefan ble tatt til fange i 1141 og Matilda planla å la seg krone til dronning av England. Da kravene om lavere skatt fra Londons innbyggere ikke ble møtt, gjorde de opprør mot Matilda som trakk seg tilbake til Oxford, og Stefan ble snart befridd. Da Robert av Gloucester døde av naturlige årsaker i 1147 bestemte Matilda seg for å returnerte til Normandie, hvor sønnen Henrik ble tatt til hertug i 1148.

Fra 1148 til 1153 regjerte dermed Stefan mer eller mindre uten å møte motstand, selv om landet fortsatt var noe urolig. Han engasjerte seg blant annet i kampen mot ulovlige borger som var blitt bygget av aristokratiet under borgerkrigsperioden. I denne perioden landsforviste Stefan Canterburys erkebiskop Theobald av Bec to ganger fordi han blant annet nekte å krone Stafans sønn Eustace. Hertug Henrik invaderte England i 1153 og da Stefans sønn Eustace døde samme år, inngikk Stefan og Henrik et fredsforlik ved Winchester, som gjorde Henrik til tronarving. Stefan døde i 1154, og Henrik ble kronet i desember samme år.

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • King, Edmund (2004/2010). Stephen (c.1092–1154). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/26365].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.