Faktaboks

Marlene Dumas
Født
3. august 1953, Cape Town, Sør-Afrika
The wall
Marlene Dumas, The wall, 2009
Av /Scanpix.
Bind for øynene
«Bind for øynene» utstilt på Hayward Galleri i London, Storbritannia, 2007.
Av /Scanpix.

Marlene Dumas er en sørafrikansk kunstner bosatt i Nederland. Hun regnes blant samtidskunstens mest toneangivende malere, kjent for uttrykksfulle figurative motiver som beskriver menneskets psyke og livsløp.

Menneskefiguren, og fremfor alt portrettet, er det sentrale motivet i Dumas' kunst. Gjennom å fremstille mennesket i ulike stadier og situasjoner søker hun å utforske billedlig et vidt register av temaer, fra rase og kjønn til barndom, sensualitet, vold og død. Bildene er som regel malt med utgangspunkt i fotografier som Dumas henter fra private polaroidbilder såvel som fra stillbilder fra film, avisfotografier og kunsthistoriske forbilder. Begrunnelsen for å male ut fra fotografi er politisk ifølge Dumas; det er et forsøk på å opptre som et samtidig tidsvitne og lage bilder som er rotfestet i virkeligheten.

I 2018 presenterte Munchmuseet Marlene Dumas' arbeid i utstillingen Måneoppgang, hvor hun gikk i dialog med Edvard Munchs verker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg