Faktaboks

Marion Maréchal
Født
10. desember 1989, Saint-Germain-en-Laye
Marion Maréchal-Le Pen, 2022
Marion Maréchal-Le Pen, 2022
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Marion Maréchal er en fransk politiker.

Hun ble valgt inn som medlem av den franske nasjonalforsamlingen i 2012 som den yngste representanten i den franske republikkens historie. Maréchal var eneste representant i nasjonalforsamlingen for det høyreekstreme partiet Rassemblement National (tidligere Front National) i perioden 2012–2017.

Maréchal ble medlem av Front National i 2008, er niese av partiets tidligere leder Marine Le Pen, og barnebarn av partiets grunnlegger og tidligere leder Jean-Marie Le Pen.

I 2017 trakk hun seg midlertidig tilbake fra politikken og tok ikke gjenvalg ved valget til Nasjonalforsamlingen. I 2018 startet hun en skole for høyere utdanning i Lyon, ISSEP (Institut de Sciences Sociales, Économiques et Politiques), hvis mål var å utdanne fremtidens eliter og danne en motvekt til de ledende utdanningsinstitusjonene i Paris, som Maréchal mente var for venstreorienterte.

I forbindelse med presidentvalget i 2022, gjorde Maréchal et comeback som politiker ved å alliere seg med presidentkandidaten Eric Zemmour og bli visepresident i hans nystartede parti på ytre høyre fløy, Reconquête! Bruddet med tanten og Rassemblement National var dermed et faktum. I 2024 er hun listetopp for Reconquête! ved valget til Europaparlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg