Margaret Beaufort

Faktaboks

Margaret Beaufort

Lady Margaret

Uttale
bˈoufət eller bjˈufət
Født
1443
Død
1509
Margaret Beaufort, ukjent maler. Maleriet er fra annen halvdel av 1500-tallet.
/National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Margaret Beaufort var grevinne av Richmond og Derby, mor til kong Henrik 7 av England og stammor for den kongelige grenen av huset Tudor. Hun var datter av John Beaufort, hertug av Somerset, og Margaret Beauchamp. På farssiden stammet Margaret Beaufort fra John av Gaunt og kong Edvard 3 av England. Hun var også grandniese av kardinalen Henry Beaufort.

Biografi

Som medlem av den mektige Beaufortfamilien var Margaret i slekt med huset Lancaster. Livet hennes var preget av Rosekrigene og hennes tredje mann, Sir Henry Stafford, døde av skadene han fikk i slaget ved Barnet i 1471. Margaret var gift fire ganger, men fikk bare ett barn, Henrik, med sin andre ektemann Edmund Tudor (død 1456). Edmund var halvbror av kong Henrik 6 på morssiden, og en av huset Lancasters varmeste støttespillere.

Etter Rikards 3s maktovertagelse i 1483 ble Margarets eiendommer konfiskert i et forsøk på å ramme Lancasterfamiliens siste tronkandidat og Margarets sønn, Henrik Tudor. Det fortelles at Margaret konspirerte med Edvard 4s enkedronning Elizabeth Woodville, som under Rikards regjeringstid hadde søkt tilflukt i Westminster Abbey. I 1486, året etter slaget ved Bosworth Field og Rikard 3s død, giftet Margarets sønn Henrik Tudor seg med Elizabeth Woodvilles datter Elizabeth av York.

Som kongemor fikk Margaret Beaufort en helt spesiell stilling ved Henrik 7s hoff, og hun hadde stor makt i juridiske så vel som i religiøse spørsmål. Hun ledet et billighetstribunal (court of equity) fra Collyweston og tok også for seg saker som normalt ville ha blitt lagt fram for en religiøs domstol. Hun døde i 1509, omkring 2 måneder etter sin sønn, og var blant annet til stede under kroningsseremonien av barnebarnet Henrik 8 og hans dronning, Katarina av Aragon.

I sine levedager var Margaret kjent for sin gudfryktighet og generøsitet. I 1505 etablerte hun Christ's College i Cambridge og donerte store landeiendommer institusjonen. Etter Margarets død bestemte boet i 1511 at det skulle etableres et nytt college i Cambridge, St. John's. Det første kvinnecolleget i Oxford, Lady Margaret Hall (grunnlagt 1878), er også oppkalt etter Margaret Beaufort.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg